Reportatge: l'elevat cost de l'habitatge, principal obstacle perquè es quedin els temporers a l'estiu

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Per primera vegada el Govern ha obert quotes per a temporers a l'estiu per donar resposta a les dificultats per trobar treballadors. Tot i això, molta gent es planteja si val la pena quedar-se o venir tenint en compte l'elevat cost de l'habitatge.

La previsió d'un estiu amb activitat intensa i les constants dificultats per comptar amb suficient mà d'obra han portat al Govern a obrir quotes per a temporers en el sector hoteler per primer cop a l'estiu.

Poden ser noves contractacions o bé allargar o enllaçar contractes que venen de l'hivern sense haver d'esperar cinc mesos com havien de fer fins ara. Una oportunitat molt ben rebuda per alguns treballadors que se senten molt a gust de seguir a Andorra, però insisteixen en la greu problemàtica que hi ha a l'hora de trobar pis a un preu assequible. 

El Joaquín Marín s'encarrega de rebre els clients d'un hotel del centre. Per l'hivern va trobar un pis a Encamp, però no li han allargat el contracte de lloguer i ara està en un hostel, una opció més cara. Busca un pis assequible. 

"Et desmotiva perquè, tot i que d'una banda hi ha avantatges com l'estabilitat, la seguretat i la feina, de l'altra, el tema de l'allotjament o aconseguir un lloc confortable per viure fa que et replantegis algunes coses per avaluar si val la pena o no  seguir vivint en aquestes condicions o buscar una altra cosa en un altre lloc."

Joaquín Marín, botons a un hotel 

Els horaris limitats del transport públic i la renovació de la documentació bancària amb els costos que implica a l'inici de cada temporada són obstacles afegits.

L'Alberto Garavano també treballa a un hotel i s'encarrega de rebre els comensals del restaurant i preparar les taules. La feina li ofereix una habitació però després de molts mesos li agradaria trobar pis, tot un periple

"No és fàcil aconseguir pis quan un no té residència anual. No t'ofereixen un contracte i sempre apareixen traves. Emancipar-me sol avui dia no és al meu abast."

Alberto Garavano, maitre

El seu company Martín Pérez treballa a Canillo però abans que arrenqui l'estiu està fent reforços a un hotel de la capital

"Hi ha pisos buits, però prefereixen no llogar-los que fer-ho als temporers. Tindran els seus motius. El poc allotjament que hi ha és molt car. Per mi, com a cap de cuina, cada dia suposa un repte, també a l'hora de tractar i treballar amb gent. Quedar-me suposa una automotivació."

Martín Pérez, xef i cap de cuina 

Com el Martín, la Victoria veu Andorra com una gran oportunitat per créixer professionalment. 

"Aquest lloc m'ha moticat i incentivat, i si s'obren més quotes perquè és una necessitat, s'hauria de valorar que la gent necessita on poder viure i estar bé"

Victoria Garcia, cuinera

Quotes i demandes dels hotels

El Govern va anunciar fa unes setmanes que s'obriria per aquest estiu una quota especial de 700 autoritzacions d'immigració temporals per al sector hoteler, 50 de les quals per transfronterers. Contemplen les activitats d’hoteleria en general, les discoteques, els bars i els restaurants de les estacions d’esquí.

L'objectiu és cobrir les necessitats de mà d'obra que no es poden suplir amb el mercat interior. Així ho indica el decret de 18 de maig publicat al BOPA on s'especifica que les activitats concernides són aquelles relacionades amb el sector hoteler, especificant que també hi entren discoteques, bars i restaurants de les estacions d'esquí. 

Precisament aquesta era una demanda dels hotelers des de feia molt de temps. La Unió Hotelera destaca que, per exemple, l'estiu passat eren necessaris 600 empleats i la capacitat per contractar va ser quasi inexistent, per això valoren molt positivament aquesta nova mesura que els permet alleugerir el patiment que han tingut en altres ocasions. Per aquest estiu estimen necessitar entre 600 i 700 treballadors, la majoria dels quals temporers (500). L'entitat representa a una vuitantena d'establiments i més d'un terç ja han notificat que renovaran a uns 200 treballadors temporers que ja estaven a l'hivern. 

Des d'Autèntics Hotels encara no tenen el nombre exacte de temporers que necessitaran, però calculen que seran entre una setantena i un centenar. En aquest sentit, ressalten que hi ha una demanda d'aquest perfil de treballadors que es volen quedar. 

Cambrers de pisos i en l'àrea de restauració i personal de cuina són les especialitats més reclamades.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Anna Romagosa-Desirée Sala 

 

*S'ha de tenir en compte també que una bona quantitat dels establiments hotelers del país no estan representats en cap de les dues associacions.

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.