Reportatge: La feina de les màquines llevaneu

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

La neu dificulta molt la circulació per carretera. Aquí entra la indispensable tasca dels serveis especials de neteja per mantenir-les netes i segures. Hem estat amb un equip del comú de la Massana perquè puguin veure com es treballa, ja des de primera hora.

Des de les 4 de la matinada els operaris treballen en la treta de neu a les carreteres. Nosaltres fem part del recorregut amb un d’ells.

Un treball que comença ben d’hora, i que s’allarga en els dies més complicats. Les màquines llevaneu recorren les carreteres perquè a primera hora del matí tothom es pugui desplaçar amb seguretat.

La feina s’enfoca en la treta de neu i gel, sobretot als recorreguts principals, i en llençar sal a les zones amb més pendent. L'operari del comú de la Massana, Rafa Gonzàlez, explica que "cada xofer tenim una ruta assignada i a partir d'aquí fem la primera passada perquè la gent pugui circular per tot arreu". Miren "de no fer taps al centre i que les pendents estigui ben salades".

El treball no és fàcil. Hi ha recorreguts més accessibles que altres, i el problema més gran a vegades no és només la neu. González lamenta que sovint no poden fer "la feina ben feta sobretot pels vehicles mal aparcats, en doble fila, i en llocs per on no pots passar". Situacions que els obliguen "a fer marxa enrere i perdre molt de temps".

Tot i això els operaris se les enginyen per arribar a totes les carreteres, fins i tot a les més difícils d’accedir.

Enguany el comú de la Massana ha disposat de maquinària nova per a una campanya que s’allargarà fins a mitjan abril.

Mobilitat anuncia canvis en la circulació aquest dimecres a la Massana i Encamp

Informa: Silvia Callís
Imatge: Vicente Bellot

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.