Reportatge: Medi Ambient engega un projecte per millorar els refugis no guardats

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Andorra té repartits pel territori una vintena de refugis no guardats. Ara el Govern està elaborant un pla per millorar-los. N'hi ha dos que ja han estat reformats. Un és el de Cabana Sorda. Un equip de RTVA hi ha pujat per veure'ls in situ.

El departament de Medi Ambient i Sostenibilitat està elaborant un pla per millorar la xarxa de refugis no guardats. De moment s'ha fet una prova pilot amb el de Cabana Sorda i el de Fontverd.

S'ha fet un aïllament tèrmic a l'interior; s'han instal·lat pous de llum al sostre, que concentren la llum natural i milloren la qualitat lumínica interior, i també vàters secs a l'exterior. 

El secretari d'Estat d'Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, explica que el projecte pretén "planificar les inversions a diferents anys vista perquè no sigui una despesa anual molt important sinó que es vagin fent les millores". Afegeix que "s'intentaran prioritzar en base a l'afluència i les necessitats de millora".

Andorra disposa de 22 refugis lliures. Les millores al de Cabana Sorda han tingut un cost de 150.000 euros, més 20.000 de sanejament.

Cada cop hi ha més afluència d'usuaris a la xarxa de refugis. La previsió de Medi Ambient és que aquest any es multipliqui per tres el nombre de persones que passin per aquest refugi no guardat de Cabana Sorda. I és que les millores que s'hi han fet han permès optimitzar-ne el confort.

Alguns dels muntanyencs que ja hi han estat les valoren positivament i en proposen algunes més. Un d'ells, Rupert Fornell, qui destaca "la reforma interior, que ha donat un salt de qualitat en un refugi lliure". Ressalta "el caliu" i que "dona més ganes de pujar i fer rutes". Demana "punts per deixar la brossa i per reciclar".

Nicolás Pechino, un altre dels excursionistes, explica que havien pujat abans i posa de relleu els canvis. "Ara està molt millor i manté molt més la calor".

L'equip de manteniment dels refugis fa molta conscienciació a les xarxes socials pel que fa a la higiene, ja que cadascú s'ha d'endur la seva brossa. Són prop d'una trentena de persones, la majoria estudiants, els que a l'estiu treballen per mantenir-los en condicions. Per sort, els actes de vandalisme són puntuals. 

Informa: Laura Massegú
Imatge: Kevin Ribeiro

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.