Reportatge: La preparació de l'escudella d'Andorra la Vella des de les fogaines

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Aquest dimarts és dia de Sant Antoni, un dia en què Andorra la Vella després de dos anys torna a flairar la tradició i un dels plats que amb aquest fred ve més de gust, l’escudella.

S'ha previst repartir més de 4.000 racions d’un plat que fa la confraria d'escudellaires d'Andorra la Vella des de quarts de cinc del matí a foc de llenya. Com que molts no han pogut fer festa de la feina, s'han vist menys escudellaires que altres anys. Així i tot, l'any vinent en la 55a edició se'ls prepararà un homenatge. 

Aquest ha estat un dimarts passat per aigua a la plaça Guillemó, però les ganes de ser-hi eren més que no pas els inconvenients. L'escudellaire Paco Reyes, un dels més antics, comenta que "l'escudella es gaudeix cada any plogui, nevi o faci mal temps". La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, es congratula d'haver pogut tornar a celebrar-ho. "Estem contents perquè és tornar a la normalitat absoluta i poder fer l'escudella és important perquè és una tradició de fa molts anys a la parròquia".

Des de quarts de cinc del matí una vintena d'escudellaires han engegat la desena de fogaines que ben aviat han començat a bullir els primers ingredients. Des del principi i fins a quarts d'onze, ens assenyala l'escudellaire Teo Armengol, és quan s'ha de fer el brou. 

Després vindran les verdures amb la col i la patata. La pasta i l'arròs es tiraran minuts abans de servir i els llegums prèviament cuits a últim moment. Mentrestant, a mesur que surten del foc, les dones s'ocupen del que dona ple sentit a l'escudella perquè s'aprofiti tot. La Isabel Capellán i la Raquel Orellana tallen carn mentre comenten que l'escudella ha de portar de tot.

És molta feina en un dia en què han tingut baixes, ja que molts treballen. L'escudellaire Toni López opina que entre el "temps, que estem entre setmana i tot penso que ha influït tot una mica. Aguantarem els que estiguem i intentarem que surti igual de bé que sempre.

Aquest és un any especial també perquè troben a faltar membres com el Marquilló que era l'ànima de l'escudella o Antoni Puigdellívol que es recorda a través d'una de les fogaines. Però l'any vinent se'ls prepara un homenatge. Armengol manifesta que "no només per a aquests tres o quatre que han desaparegut en els últims 4 anys, sinó a aquells que ens han deixat des dels inicis".

En un any en què els preus estan pels núvols cal recordar que l'escudella és bona pel cos i per la butxaca.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.