Reportatge: revisar la pell i protegir-se per prevenir el melanoma

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

En el 99% dels casos no es manifesten símptomes de melanoma. Per això, més enllà de cuidar-se i protegir-se la pell, els experts recomanen fer-se una revisió a l'any o dues en cas de tenir antecedents de càncer a la família.

Els casos de melanoma s'han multiplicat per quatre els últims anys i a Andorra, un país sobre els 1.000 metres d'altitud i moltes hores de sol, el risc de patir-lo és preocupant.

Sobretot a l'estiu, no s'hauria de prendre el sol entre les dotze i les quatre de la tarda i si no es pot evitar, s'ha de fer amb protecció. La millor és la roba i en zones com la cara, la crema solar. Cal tenir en compte que les persones amb pell més blanca tenen més risc de cremar-se i, en conseqüència, de patir melanoma.

Xary Rodríguez l'ha patit i explica com mai s'havia posat protecció. "Era molt burra. Anava a la platja a les hores del migdia a fer esport. A més, m'he dedicat a la bicicleta, que és un esport a l'aire lliure. Tinc moltes paperetes que hagi estat per haver fet malament les coses de manera continuada".

Va anar a la consulta després que la seva filla l'alertés que tenia una petita ferida amb sang a l'esquena. "Li vaig dir que em fes una foto i no em va agradar el que vaig veure", diu recordant com al doctor tampoc li va agradar l'aspecte de la piga.

El dermatòleg i director mèdic de Dermandtek, Francisco López,indica que "una piga normal, en general, és com una xarxa en què el color ha de ser homogeni, la forma ha de ser arrodonida o ovalada però bastant simètrica en la forma".  "Quan no es compleixen aquestes condicions, es veuen colors diferents dins la piga i el contorn és irregular, capturem aquesta imatge, la guardem i la comparem al cap d'uns mesos amb l'aspecte que té en la revisió següent."

Tot i que el melanoma no és el càncer de pell més freqüent, sí que és el més agressiu. Els professionals recomanen fer-se revisions una vegada a l'any i cada sis mesos en cas de tenir antecedents a la família.

La primera pregunta que es fa, diu López, és si el pacient té antecedents de càncer de pell i, a continuació, si té molts antecedents de càncer en general. Aquestes persones són les  que tenen més predisposició a fer un càncer de pell que, en el pitjor dels casos, pot ser un melanoma."

Un melanoma extirpat té un èxit de curació del 100%. Per això, és fonamental poder-lo detectar quan encara és un problema superficial.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Fernando Montero

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.