Rossell exposa la llei del medi natural a la conferència del Consell d'Europa sobre el paisatge

El director general de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha exposat el contingut de la recentment aprovada Llei de conservacio´ del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge en la 10a confere`ncia del Consell d'Europa sobre la convencio´ europea del paisatge. El representant andorra` ha destacat que aquest text regula la proteccio´, la gestio´ i l'ordenacio´ del paisatge, seguint els principis del Conveni europeu del paisatge. Tambe´ ha afegit que estableix l'Estrate`gia nacional del paisatge com a marc de proteccio´ del paisatge d'Andorra.

En el torn de la intervencio´ d'Andorra, s'ha destacat que aquesta llei defineix la poli´tica nacional de paisatge i reconeix el paisatge com un component essencial de l'entorn de vida i del benestar individual i col·lectiu dels habitants del Principat d'Andorra, com l'expressio´ de la diversitat del seu patrimoni comu´ natural i cultural, i com un fonament de la seva identitat.

S'ha posat en relleu el paper de les administracions i de la ciutadania que s'ha d'orientar vers la preservacio´ paisatgi´stica i la conservacio´ dels entorns agri´coles i urbans, inclosos els paisatges quotidians i els paisatges degradats, seguint els principis del desenvolupament sostenible. En aquest sentit, s'ha destacat que la legislacio´ estipula que les actuacions de les administracions han de vetllar per a la sensibilitzacio´ de la societat civil respecte al valor del paisatge, el seu paper i la seva transformacio´.

Tambe´ s'ha volgut remarcar la responsabilitat transversal que ofereix aquest text, establint un marc juri´dic per a l'Estrate`gia nacional del paisatge, aprovada pel govern el 2012 (instrument de proteccio´, gestio´ i gestio´ del paisatge), amb la participacio´ dels comuns i representants econo`mics i socials. L'estrate`gia segueix els principis i objectius de la Convencio´ Europea del Paisatge.

El 19 d'abril de 2016, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvo´, va presentar les 22 accions de l'Estrate`gia nacional del paisatge per al peri´ode 2016-2020 que s'estan desenvolupant actualment.

La llei s'inspira principalment en el Conveni de Berna relatiu a la vida salvatge a Europa, que va entrar en vigor a Andorra l'1 de febrer del 2001, el Conveni europeu del paisatge, que va entrar en vigor a Andorra l'1 de juliol del 2012, i el Conveni sobre la diversitat biolo`gica que va entrar en vigor a Andorra el 5 de maig del 2015, i els desenvolupa.

El Consell General va aprovar el 7 de febrer de 2019, la Llei de conservacio´, la biodiversitat i el paisatge entorn natural, en compliment del mandat constitucional, que va entrar en vigor el 28 de febrer de 2019.

Informa: Agència ANA
Foto: SFG

 

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.