Salut estudia incloure la prova del càncer de retina per als nadons

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

El ministeri de Salut estudia incloure en els protocols de detecció per a nadons la prova del càncer de retina o retinoblastoma. Ho havia demanat Assandca fa uns mesos. Tot i que no és dels càncers més estesos, afecta sobretot infants de fins a 3 anys i amb una senzilla prova es detecta si els nounats poden desenvolupar-lo.

Assandca vol que la prova sigui obligatòria. Tot i que representa tan sols el 3% dels càncers entre menors de 15 anys, constitueix la primera causa de malignitat interocular primària entre aquest col·lectiu. A Andorra es té coneixement d'un cas, fa més d'un any, en una nena de 3 anys. L'entitat manté converses amb una empresa mèdica del país que disposaria dels mitjans tecnològics escaients per fer la prova, com ha explicat el president d'Assandca, Josep Saravia, tot i que desconeix si el tractament oncològic es podria fer a Andorra.

Alimentant-se contra el càncer

La dietista Marta Pons i el xef Carles Flinch col·laboren amb Assandca en la tercera edició d'Agafa la paella pel mànec el 9 de febrer. Es tracta d'una iniciativa que pretén ensenyar propostes saludables i gastronòmicament elaborades a persones que tenen relació amb el càncer. El taller està limitat a 40 persones i és gratuït. Les inscripcions ja estan obertes.

Informa: Joan A. Sarmiento

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.