La Universitat d'Andorra posa el focus en la realitat i el patiment que porta a l'esquena el poble afganès després d'anys de conflicte

"Hi ha hagut mai democràcia a l'Afganistan?". És la pregunta que ha centrat la conferència a la Universitat d'Andorra de la professora i exresident en aquell país Èlia Susanna. 

I és que l'abandonament de les tropes nord-americanes i l'ascens al poder dels talibans han capgirat la situació de dalt a baix. Susanna ha destacat la riquesa cultural i ètnica del país, en contraposició amb el règim de la por dels talibans. Per això, diu, molts volen fugir.

Segons Susanna, tot i l'aparent voluntat del règim talibà de teixir relacions exteriors, ja s'ha començat a veure més clarament el seu radicalisme, per exemple, impedint a les dones fer esport o estudiar a les universitats.

El futur és molt fosc i gens clar a ulls de l'antropòloga, que ara mateix ajuda molts afganesos a sortir del país. Considera que no ens podem quedar amb els braços plegats i que caldria que els països que volguessin ajudar hi fossin presents.

En aquest sentit, ha remarcat que la situació és molt greu, tot destacant que ajudar a fugir és "l'única cosa que es pot fer per ajudar la gent i que puguin continuar abm les seves vides". "Si no, no els veig cap futur". 

Amb tot, opina que és molt important anar més enllà del boom que hi ha hagut als mitjans de comunicació i conèixer a fons el que està passant per comprendre-ho i empatitzar amb el patiment d'una població devastada per la guerra. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Fernando Montero

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.