L'USdA insta les institucions a potenciar l'habitatge protegit per posar fi a "l'especulació" immobiliària

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

A Andorra li queda molt de camí a recórrer per complir les recomanacions de l'ONU en matèria d'habitatge. Per posar-se a l'alçada dels països de l'entorn, la Unió Sindical (USdA) insta les administracions a apostar per pisos de protecció oficial. Un primer pas per posar fi a l'especulació que, denuncia, impera en el mercat immobiliari.

Establir un preu per metre quadrat de l'habitatge i, tot el que passi d'aquest límit, que es pagui en impostos.

I, sobretot, mesures que afavoreixin la construcció de pisos de protecció oficial. Són les propostes de la Unió Sindical per regular el mercat immobiliari.

Un mercat que el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, considera descontrolat a Andorra. Té clar que les polítiques d'habitatge més intervencionistes, que ja estan operatives a cada cop més ciutats i països, acabaran arribant al Principat.

Proposa que "Govern i comuns ajudin en tot el que puguin als promotors que vulguin fer pisos i, a partir d'aquí, que una part d'aquest immoble sigui habitatge protegit". Opina que "és l'única manera" i "el que està funcionant arreu del món, excepte aquí a Andorra". Denuncia una "especulació pura i dura" i adverteix que "anem deixant podrir les pomes dins del cistell i ens explotarà a la cara".

L'USdA critica les polítiques d'habitatge implementades fins ara perquè no han estat prou intervencionistes.

També lamenta que a la taula d'habitatge hi hagi representació de propietaris, promotors i agents immobiliaris, els quals creu que no tenen interès a solucionar la crisi i, en canvi, el Govern no hi hagi inclòs els sindicats.

"Ens ha deixat completament de costat als que més interès tenim a solucionar la situació", ha dit instant el Govern a "agafar el toro per les banyes" i "ser valent" per "començar a fer polítiques socials amb pisos de protecció oficial, que no és mateix que pisos socials".

Si no, conclou, anirà a més una tendència que des del sindicat ja han constatat: molts treballadors marxaran del país i serà difícil, si no impossible, substituir-los per altres que vulguin establir-s'hi.

Informa: Jordi Cama
Imatges: Desirée Sala

Informació relacionada

Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.