El xantatge informàtic, la darrera estafa cibernètica, arriba a Andorra

Aquest navegador no admet l'element de vídeo.

Es tracta de virus que encripten la informació dels ordinadors i xarxes i en demanen un rescat. En molts casos provenen de màfies russes que han aconseguit descobrir un mercat força lucratiu ja que, sobretot empreses, no tenen més remei que pagar per recuperar la informació.
Tenen diverses formes però el resultat sempre acaba en una pantalla com aquesta. Tot comença amb un correu electrònic enviat per un conegut que ens demana descarregar un arxiu via una plataforma tipus wetransfer. El virus rau en els fitxers descarregats, en alguns casos simples pdf.Adrià Toro, Resp. Gestió de Risc Andornet: "L'usuari l'única cosa que notarà és que el dics dur començarà a anar molt lent. No hi ha cap senyal més. Els anti-virus ara mateix, no aconsegueixen bloquejar-lo". Avui en dia es calcula que hi ha unes 600.000 ordinadors infectats a tot el món. Tot i que a Andorra es difícil conèixer-ne l´abast, el servei de delictes tecnològics de la policia ha rebut dues denúncies, però es calcula que desenes d´ordinadors han estat atacats. Ara, però, l´amenaça sembla arribar als mòbils que utilitzen el sistema operatiu Android. Cesar Marquina, cap risc informàtic Andorra Telecom: "Aquesta gent el que ha fet és adaptar aquest model de “kidnapping” als mòbils i amb aquest sentit afectarà moltíssima gent". Cesar Marquina, cap risc informàtic Andorra Telecom: "Això creix amb una velocitat que no pots controlar. Són diners per cada PC infectat. Poden demanar de l'ordre de 300 euros per ordinador infectat".Adrià Toro, Resp. Gestió de Risc Andornet: "Sembla que amb el rascat de dades personals han trobat una mina d'or". A Espanya, el 2013 es va desarticular una xarxa que havia aconseguit facturar un milió d´euros en un any. La tendència, però, va a l´alça. Per evitar el virus els experts recomanen fer còpies de seguretat i sentit comú a l´hora de fer una descàrrega. Des de la unitat de delictes tecnològics de la policia es recomana denunciar els casos i per poc que es pugui, no accedir a pagar pel rescat de la informació.Informa: Víctor Reolid Imatge: Xavi Fajardo
Aquest lloc web utilitza “cookies” per recollir informació estadística sobre la seva navegació i millorar la seva experiència com a usuari. Si vostè continua navegant en aquest lloc web s’entendrà que accepta l’ús de “cookies”.