ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'anàlisi: així seran les noves factures de la llum de FEDA amb l'augment de les tarifes

www.andorradifusio.ad

L'augment del preu de la llum s'ha fet efectiu aquest mes d'abril. En dues setmanes arribaran les primeres factures que pujaran entre un 15% i un 20%. Què ens trobarem?

Per a particulars hi ha la tarifa plana, que té en compte dos grans factors: la potència contractada i el consum. Aquest últim es desglossa en trams que van dels 100 als 1.000 KWh, tots amb un preu diferent. Per a empreses, en canvi, hi ha tres tarifes molt més diferenciades com són la blava, la vermella i la verda, en funció de la potència que es necessiti. 

Tot plegat es veu millor amb una factura a la mà, on es diferencien els trams i el seu preu. També hi figura el cost de la potència i el lloguer del comptador.

Tot això segueix igual amb les noves factures, l'únic que canvia és el preu per cada cosa que suposarà un augment proporcional en funció del consum. 

Més enllà, és complicat dir si el preu seguirà pujant o baixarà. El que és clar és que la guerra d'Ucraïna no hi ajuda. Ho ha dit en diverses ocasions el director general de la companyia, Albert Moles, i en la mateixa línia es pronuncia la directora financera, Marta Suñé.  Assegura que "és molt complicat fer previsions". "Tenim dades objectives, les dels mercats elèctrics, però són molt altes perquè reflecteixen la situació actual. A curt termini no es pronostica una baixada", ha afirmat.

Tot i això, és rellevant dir que el preu de la llum a Andorra segueix sent molt més baix que el des estats veïns. Mentre que a França i Espanya està entre els 20 i els 28 cèntims per MWh, a Andorra no arriba als 15. Això, però, no ha de ser excusa per no apostar per l'eficiència energètica.

Els consells d'Europa són clars: s'ha d'intentar substituir els halògens per llums LED, cal apagar els aparells electrònics a la nit i, si es pot, instal·lar finestres de doble vidre per evitar que marxi l'escalfor. 

Informa: Òscar Serrano

Comparteix: