L'anàlisi: com es preveu el primer Sant Jordi sense restriccions?

www.andorradifusio.ad

Falten dos dies per Sant Jordi, el primer sense restriccions després de dos anys. La incògnita és com anirà el dia perquè s'anuncia mal temps, no hi ha escola i molts ja van comprar abans de marxar de vacances de Setmana Santa.

L'aixecament de restriccions ha afavorit el moviment a les llibreries. N'hi ha que  diuen que les vendes del primer quadrimestre de l'any passat a aquest han augmentat un 50%. I és que, si alguna cosa ens ha deixat la pandèmia, són les ganes de llegir.

Factors que han influït

D'una banda, aquells que van començar a llegir a partir d'alguna afició han agafat l'hàbit. Els que més fan pujar la xifra son els lectors infantils i juvenils. Mohamed Brighach és el cap de secció de l'FNAC i explica que cada any puja un 10%-15% la venda destinada a aquest públic. El manga se situa al capdavant. Puja com l'escuma creixent un 20-30% cada any.

La propietària de  Llibres i idees, Pamela Méndez, apunta a la influència de les xarxes socials i a fenòmens com la plataforma Wattpad. Assegura que "ara mateix llegir està de moda entre la joventut".

Haydée Vila, propietària de la llibreria La Trenca, especialitzada en llibre català, comenta en aquest sentit que hi ha des de propostes que incorporen més il·lustració i poca paraula fins a llibres tàctils i interactius, que els permet un primer contacte amb la lectura. En català s'està fent coses molt ben fetes. 

Destaquen els autors andorrans

Aquest és un any en què els andorrans destaquen en les llistes dels més venuts a les llibreries. L'última novetat i més demanada és '100 coses que has de saber sobre Andorra' d' Arnau Colominas i Maria Cucurull, publicat per Anem Editors.

Una altra, 'Morts, qui us ha mort?' d'Iñaki Rubio que, tot i haver sortit fa set mesos, es manté en les primeres posicions absolutes de les llibreries i és un dels 12 llibres en català que potden trobar a la prestigiosa fira London Book Afair.

En tercer lloc, 'Pell, tot és pell' de Josep Dallerès. Altres títols que trobem fins a la posició cinc: 'Verano en la recámara', d'Ester Fenoll, 'Olor a difunt', de Ludmilla Lacueva, l'últim llibre de Maria Cucurull 'Jo en dic llom, però l'àvia en deia llomillo' i 'Les ànimes sordes' d'Albert Villaró.

Més enllà d'Andorra

Sant Jordi és l'aparador de premis literaris com el Ramon Llull, que enguany porta el nom de 'Benvolguda' d'Empar Moliner,  un dels més venuts en literatura catalana. I el Josep Pla 'La vall de la llum', de Toni Cruanyes, sobre una generació que va viure la guerra essent molt petits.

Una de les obres de més pes dins el panorama espanyol és 'Yo soy Roma' de Santiago Posteguillo,  que narra en més de 700 pàgines els fets que van marcar el destí de Juli Cèsar. Un altre autor, Javier Cercas, arriba amb 'El castillo de Barbazul', premi Planeta amb el qual tanca la trilogia amb què desemmascara les novel·les de la Terra Alta. 

Un dels protagonistes de la pandèmia, l'investigador Oriol Mitjà, es cola a les prestatgeries de les llibreries amb 'El món que ens espera' junt a Jordi Pigem i 'Pandèmia i postveritat'.

La preocupació per la salut mental també dona sortida a lectures autobiogràfiques com 'Por si las voces vuelven', del mediàtic Ángel Martín, i 'Encuentra tu persona vitamina', de la doctora Marian Rojas

La diada també transcendeix la literatura amb llibres temàtics com la història del primer Ral·li d'Andorra publicat per l'ACA i la història del Govern d'Andorra per als més petits. 

Commemoracions

Aquest és un any amb poques novetats, però amb moltes commemoracions com el centenari de la mort de Marcel Proust en què es publica un manuscrit autobiogràfic que donaria origen a la gran obra 'En busca del temps perdut'.

Un altre centenari, el de la polèmic 'Ulisses' un llibre que molts crítics titllen de galimaties sobre diversos personatges que divaguen i situacions amb un estil que s'allunya de la narració tradicional.

L'acompanya la commemoració dels 140 anys del naixement de Virginia Woolf, que en el seu moment va agafar el risc de transcriure el manuscrit de Joyce considerada, aleshores, una obra amb aires pornogràfics. 

Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Ricard Tenza- Desirée Sala

Comparteix:

Intent d'estafa a través d'una allau de missatges de WhatsApp oferint una feina falsa Els premis CEA tornen amb el format tradicional