ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Andorra no compleix el que marca la carta social europea en ajudes per a estudis i formacions de residents

www.andorradifusio.ad

Andorra no compleix el que marca la carta social europea en l'apartat d'ajudes per a estudis i formacions de residents. Així s'exposa en el darrer informe de compliment d'Andorra. El Govern diu que té previst corregir aquesta situació durant aquest any. En l'informe pertinent, el Govern també explica el procés d'integració de les dues famílies de refugiats instal·lades a Andorra des del 2018.

A Andorra, per rebre ajudes estatals per a l'estudi o la formació, cal acreditar com a mínim tres anys de residència, situació que no compleix allò que demana el Consell d'Europa a través de la carta social i que l'organisme europeu s'ha encarregat de recordar en el darrer informe de compliment d'Andorra. El Govern avança que durant el 2020 té previst sotmetre a votació del Consell General una modificació de la llei relativa a l'ajuda a l'estudi retirant aquest apartat.

L'informe del 2015-2018 també parla de l'acollida als refugiats. El Govern exposa el treball d'inclusió fet amb les dues famílies sirianes establertes a Andorra des del 2018. S'explica que els adults de les dues famílies han rebut suport quant a formació lingüística i també per a la integració en el mercat laboral. De fet, els dos pares de família van trobar feina de manera immediata i han estat seguits per tècnics d'Afers Socials. Les dones d'aquestes famílies, però, encara no tenen ocupació, una perquè va haver de ser intervinguda quirúrgicament i va prioritzar la seva recuperació i l'altra perquè va ser mare, tot i que ja segueix cursos de català. 

Quant als infants, les famílies han triat el sistema educatiu andorrà per inscriure-hi els seus fills i tots hi estan totalment assimilats després d'un període d'adaptació que per als més petits va passar per una inscripció prèvia en una escola bressol. Pel que fa al fill d'una de les famílies avui dia major d'edat, està seguint un curs de formació per a adults.

Aquesta situació permet al Govern assegurar que la integració s'ha fet amb èxit gràcies a un acompanyament individual que ha permès fer els ajustos necessaris quan ha convingut.

Informa: Anna Pifarré
Imatge: Arxiu RTVA
Locució: Oliver Jaén

Comparteix:

3.235.29.190