ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Andorra no obrirà el sistema financer a la UE sense el suport d'un banc central europeu

www.andorradifusio.ad

Lluny de ser protocol·lària, l'última trobada d'Antoni Martí a Brussel·les amb el president de la Comissió Europea ha donat els seus fruits. Segons el cap de Govern, Jean-Claude Juncker ha entès les particularitats d'Andorra en dos aspectes bàsics: la lliure circulació de capitals i de persones. Martí ha deixat clar que no hi haurà obertura del sistema financer sense la garantia d'un prestador d'última instància, ja sigui el BCE o un dels bancs centrals de la zona euro.

Màxima satisfacció d'Antoni Martí a la sortida de la reunió que la delegació andorrana, encapçalada per ell mateix i per la ministra Maria Ubach, han mantingut amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a la seu d'aquest organisme. S'ha establert un compromís negociador de cara al futur acord d'associació amb la Unió Europea perquè aquesta respecti dues de les principals línies vermelles del govern d'Andorra.
 
Pel que fa a la lliure circulació de capitals, el cap de Govern ha deixat clara la postura d'Andorra que, segons ha percebut, ha estat molt ben acollida pel president de la comissió. "Andorra no obrirà el seu sistema financer sense tenir accés a un recurs d'última instància a la lliquidesa, ja sigui el Banc Central Europeu o un banc central d'un estat membre de la Unió Europea. Això ho han entès, perquè sempre he defensat que quan es defensen coses que són raonables i raonades, s'entenen. Això és una condició sine qua non per obrir el nostre mercat financer. Penso que el president de la Comissió ho ha entés", reiterava Martí.
 
També hauria entès Jean-Claude Juncker la petició andorrana perquè es mantingui el sistema actual de quotes de treballadors. Una mesura condicionada pel reduït tamany i pes demogràfic del Principat. "Andorra vol mantenir el seu sistema de quotes i hi ha precedents d'altres països que els estan mantenint. No únicament amb transitorietats, sinó amb transitorietats renovables. El país ha demostrat el que és la immigració en positiu", ha explicat al respecte el cap de Govern.

A la sortida de la que serà la seva última trobada amb Juncker com a cap de Govern, Martí ha reivindicat el camí recorregut en les negociacions amb Brussel·les fins ara i, sobretot, l'acord assolit pel tabac en l'apartat de la lliure circulació de mercaderies.
 
Informa: Jordi Cama
Imatges: Albert Refart

Comparteix:

3.235.75.174