ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Andorra Telecom vol tenir la xarxa 4G operativa a l'octubre

www.andorradifusio.ad

Andorra Telecom vol que la xarxa de telefonia mòbil de quarta generació estigui operativa a l'octubre. Ja la té desplegada, amb una inversió de més d'un milió d'euros, i està en fase de proves per tancar serrells. El director de la parapública, Jordi Nadal, calcula que passat Nadal una cinquena part dels telèfons mòbils del país seran compatibles amb aquesta tecnologia, que permet velocitats de dades superiors als 50 megabytes per segon.

El 2 de juliol, tècnics d'Andorra Telecom van poder fer el primer enviament de dades i les primeres trucades amb la xarxa 4G, que ja està desplegada. S'espera que estigui operativa per als clients abans que acabi l'any i de fet, el director de la parapública, Jordi Nadal, voldria que fos a l'octubre.

Queden, però, alguns serrells tècnics per polir. D'una banda optimitzar la velocitat de les trucades de veu. De l'altra, fer els tràmits administratius perquè alguns terminals, com ara els de la marca Apple, puguin fer servir la xarxa. I per últim, un punt cabdal: que els turistes puguin utilitzar la xarxa en un futur. Nadal indica que "no és fàcil i no està molt estès", ja que "el 'roaming' de 4G que existeix arreu es fa amb xarxes amigues, que són les xarxes que tenen les multinacionals que estan a diversos països i que ho han començat a fer, però no és evident que tinguem acords de 'roaming' de 4G".

En espera d'aquests acords de "roaming", en un primer estadi la xarxa seria només per als clients del país. S'ha fet una inversió inicial d'1,2 milions d'euros, que serviran per cobrir inicialment les zones més poblades. El director d'Andorra Telecom destaca que a hores d'ara el nombre de terminals amb 4G és reduït i se situa en un 10% però que pot superar el 20% un cop passat Nadal.

En les proves fetes fins ara, s'han superat els 50 Mbps en l'enviament de dades i es vol garantir als clients, com a mínim, una velocitat de 30 Mbps. Pel que fa a la xarxa 3G, Andorra Telecom obrirà vintr estacions fins a final d'any per millorar la cobertura.

Informa: Andrés González-Nandín     Imatge: Sergi Pla     Locució: Montse Grau

Comparteix: