ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Una app per calcular la despesa en calefacció dels edificis i fomentar la transició energètica

www.andorradifusio.ad

El foment de la transició energètica és la base del conveni que aquest dilluns han signat el ministeri de Medi Ambient i el Col·legi professional d'Agents i Gestors Immobiliaris d'Andorra (AGIA). Un acord marc que permet un de més específic. En aquest cas una col·laboració público-privada que permet el desenvolupament d'una aplicació web que calcula el consum de calefacció. La voluntat final és conscienciar les comunitats de propietaris d'invertir en energies més netes.

La voluntat de totes dues parts és reduir el consum energètic de les llars sobretot en calefacció.

Un 90% dels edificis del país es calefacten amb gasoil amb una despesa fluctuant segons el mercat i emetent gasos d'efecte hivernacle. Per això s'ha desenvolupat una aplicació per a les comunitats de propietaris per calcular de la mateixa manera la despesa que els representa.

L'aplicació està valorada en 30.000 euros i finançada en un 40% per l'AGIA amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la rehabilitació amb criteris d'eficiència energètica. 

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha volgut posar en relleu com "la informació és clau per poder analitzar possibilitats d'estalvi energètic". D'aquesta manera creu que "les comunitats es veuran més sensibilitzades per apostar per mesures d'aïllament o altres que provoquin una disminució del consum".  En la mateixa línia s'ha pronunciat el president de l'AGIA, Jordi Galobardas, que espera poder col·laborar així  "per facilitar la manera com fer els càlculs energètics i posar de relleu de quina manera podem estalviar".

La base de l'aplicació és un full de càlcul elaborat pel ministeri que pretén unificar la metodologia de càlcul i posar-la a disposició de les comunitats de propietaris. Calvó ha recordat a més que existeix el programa Renova destinat als habitatges i que es treballa per augmentar la partida que s'hi destinarà el 2022. 

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Pere Besolí 

Comparteix: