ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Aprovada per unanimitat la llei de professions titulades tot i la polèmica amb l'ús del català

www.andorradifusio.ad

El Consell General ha aprovat la llei de professions titulades que ha de servir per establir un marc legal per a tots aquells professionals de fora que s'estableixin al país. Això sí, no ha estat exempt de polèmica després d'un llarg debat sobre l'obligatorietat d'acreditar el nivell B2 de català. 

Acord unànime per tirar endavant la nova llei d'exercici de professions titulades. Un text legal que marca una regulació general per a tots aquells professionals que volen venir a treballar i que prepara el terreny per a l'acord d'associació. Així ho creu el cap de Govern, Xavier Espot. "Ha de sumar molta més gent en aquest projecte engrescador, cabdal i necessari que és la nostra aproximació a la Unió Europea".

Per la seva banda, la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, també ha volgut destacar que "és una llei que efectivament millora la redacció original i que integra la gran majoria de demandes dels col·legis professionals".

Això sí, l'aprovació no ha estat exempta de debat que s'ha centrat en les esmenes presentades pel PS perquè tots els professionals ja col·legiats hagin d'acreditar el nivell B2 de català.

La consellera Salazar creu que és la manera de fer complir la llei i assegurar que els professionals parlin la llengua del país. "Quan cal que aquesta protecció es traslladi a fets concrets, xiulem perquè hem de desitjar que la gent en parli i que tots vivim en un món feliç. Per nosaltres, com a mínim, ens sembla insuficient".

El grup independent i el Govern, però, asseguren que si molts professionals establerts no el parlen no és perquè no el sàpiguen, sinó perquè no el volen fer servir i que l'actual llei preveu el dret de ser atès en català. El president del grup parlamentari independent, Ferran Costa, considera que no es poden modificar "els drets individuals de les persones que en el seu dia se'ls hi va atorgar el dret d'exercir com a professional liberal".

També hi ha hagut picabaralla amb l'esmena per dotar els col·legis professionals d'algunes funcions públiques en matèria de fiscalització i immigració i sobre quin criteri s'ha de seguir per concedir les autoritzacions de treball fronterer. 

Informa: Òscar Serrano 
Imatges: Pere Besolí

Comparteix: