Aprovat el projecte de llei de mesures urgents en matèria d'habitatge i per millorar el poder adquisitiu de la població

www.andorradifusio.ad

El Consell General ha aprovat el projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i de millora del poder adquisitiu amb els vots a favor de la majoria. L'oposició demana mesures a mitjà i llarg termini i el Govern recorda que serà possible amb la creació de l'institut de l'habitatge. Els socialdemòcrates demanen més intervenció estatal en matèria d'habitatge, mentre que Terceravia considera que n'hi ha massa.

Aprovada la llei de mesures urgents amb els vots a favor dels grups de la majoria. Els socialdemòcrates insisteixen en la necessitat d'aplicar polítiques més estructurals per resoldre la problemàtica que existeix des de fa temps i, de retruc, evitar la pròrroga de les mateixes mesures urgents any rere any. En aquest sentit, el conseller del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, Roger Padreny, ha remarcat que són qüestions "urgents des de fa anys", i ha criticat que "ja fa temps que quan s'acaba l'any, s'apliquen i es prorroguen les mateixes mesures".

Si el PS demana més intervenció estatal en el mercat de l'habitatge, Terceravia considera que n'hi ha massa. El conseller del grup parlamentari Terceravia+UL+Independents, Joan Carles Camp, ha destacat que "l'habitatge i la millora de poder adquisitiu han esdevingut una quimera per als demòcrates" i creu que "continua sent-ho per a la coalició que els hi dóna suport".

El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut té la sensació que s'està trobant un equilibri pel que fa a la intervenció del sector públic en matèria d'habitatge i indica que portaran al parlament la llei de mesures urgents les vegades que siguin necessàries. Filloy recorda que el text legislatiu contribueix a l'increment de l'oferta d'habitatge de lloguer i destaca que el futur institut de l'habitatge aportarà "protecció, capacitació econòmica, millora de l'oferta en general i polítiques estables en el temps i recollirà les dades necessàries que configurarà el sistema d'indicadors per fer aquestes polítiques estables".

En aquest sentit, els grups que donen suport al Govern reconeixen que les mesures aprovades són a curt termini, però recorden que la nova entitat permetrà crear polítiques per a un període més llarg. La consellera demòcrata, Mònica Bonell, ha recordat que "ja fa un any que el Govern va parlar de la creació d'aquest institut de l'habitatge, com també de la base de dades de tots els contractes d'arrendament". D'altra banda, el conseller del grup parlamentari Ciutadans Compromesos, Raul Ferré, considera al respecte que "la nostra responsabilitat és tenir actuacions equilibrades a llarg termini perquè la problemàtica de l'habitatge es redueixi". Per la seva part, el conseller liberal, Marc Magallon, ha assenyalat que "la seva proposta de creació de l'institut és la raó per la qual donem per resoltes totes aquelles esmenes que s'han presentat en referència al registre".

El Consell General ha rebutjat les sis reserves d'esmena del grup socialdemòcrata, que demanava eliminar la possibilitat de rebaixar al 0% la cessió per fer habitatge de lloguer i incloure el registre de contractes en la mateixa llei de mesures urgents. La comissió legislativa d'Economia, però, ha transaccionat i aprovat tres esmenes que, entre d'altres, permeten a l'ACU i el Fòrum de la Joventut formar part de la Taula d'Habitatge.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Jordi Seabra-Albert Refart-Arxiu RTVA

Comparteix:

Ordino aprova uns pressupostos amb tres milions de dèficit El comú d'Escaldes-Engordany, punt de debat a la recta final del Consell sobre les mesures urgents