ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Assandca preveu una campanya contra el càncer de pulmó i insisteix a tenir dades

www.andorradifusio.ad

Cada minut moren tres persones al món a causa d'un càncer de pulmó. És un dels més mortífers. Assandca té prevista una campanya. A més, des de l'associació continuen demanant dades per donar sentit a les accions i focalitzar les campanyes de prevenció.

La tipologia de càncer per òrgan i en quin sector de la població afecta en més mesura. Són algunes de les dades que aportarien les estadístiques sobre el càncer que fa cinc anys esperen des d'Assandca. Però no només això.

Des de l'entitat també estan preocupats pels càncers més complicats com el de pulmó, un dels tumors més mortífers amb xifres mundials que superen el de còlon, pit i pròstata junts. De fet, països com Espanya ja treballen en campanyes que també estan previstes a Andorra.

El president d'Assandca, Josep Saravia, cita la Societat Espanyola d'Oncologia, segons la qual el 33% dels casos són provocats pel tabac.  Assegura que "si s'agafa en una etapa incipient, té bona solució si no és molt complicat". Alerta que "és dels primers que fan metàstasi" i afegeix la necessitat de disposar de dades per a la campanya que tenen prevista "contra el tabac".

Saravia també ha parlat del càncer de pròstata que segons l'Eurostat avui dia representa el 3% de les morts a Europa i que es podria detectar amb una senzilla prova. Segons Saravia, "amb una presa de sang es pot obtenir un primer indicador".

Saravia ha recordat que aquest any es posa en marxa el programa de detecció de càncer de còlon, que s'ha ampliat la detecció del de mama fins a 74 anys i el de retinoblastoma per a infants entre 0 i 4.

Entrevista completa a Josep Saravia a l'Ara i Aquí:

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Ginestà

Comparteix:

3.236.97.49