ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Les associacions feministes sobre les punxades: "És violència de gènere i el missatge ha de ser molt clar"

www.andorradifusio.ad

Dimecres es confirmava el primer cas d'una punxada a una noia en el marc de l'oci nocturn a Andorra. Les associacions feministes fan una crida perquè les dones no abandonin aquests espais i reclamen la creació de punts liles. Per la festa major de la capital, la policia no té cap dispositiu extra, tot i que els agents estaran en alerta per evitar que hi hagi més agressions. 

"No portis la faldilla massa curta, tapa el got, no fos cas que t'hi posin droga, i no tornis mai sola a casa."  Aquests són els advertiments que històricament han rebut les dones quan surten de festa.

Ara, s'hi afegeix el de "vigila no et punxin".  I és que en el darrer dels fenòmens, punxar noies en festes majors o discoteques, s'hi amaga la cultura patriarcal. 

"És un cas de violència de gènere. És una qüestió de marcar aquesta autoritat cap a les dones, que amb les dones es pot jugar, que se les pot atemorir, i el missatge ha de ser molt clar: no es pot."

Aurora Baena, secretaria d'Acció Feminista

Dimecres es confirmava el primer cas del conegut "needle picking" a Andorra. Era en el marc de la festa major de Sant Julià de Lòria i després de l'augment de casos en les contrades veïnes, com Catalunya, on ja s'han registrat una vintena de denúncies.

De moment, encara s'ignora si el d'Andorra era un cas de submissió química. Però un altre dels objectius que busca aquesta agressió és fer sentir insegures les noies i expulsar-les dels espais d'oci.

"Ningú i especialment les dones no han de renunciar a la seva llibertat i al seu dret de participar, sortir i gaudir dels espais d'oci."

Cristina Rico, vicepresidenta de l'Associació de Dones d'Andorra

El Govern va activar un protocol, que passa per avisar la policia i no deixar mai soles les noies que han patit una punxada.

Tot i això, també és important treure el focus de la víctima. 

"S'ha d'assenyalar els agressors, que sembla que no hi tenen res a veure i que només és una qüestió de les dones. S'ha d'asseyalar molt bé que aquesta actitud no està tolerada."

Aurora Baena, secretaria d'Acció Feminista

Aquest cap de setmana, amb la festa major de la capital, la policia no ha activat cap dispositiu extra, tot i que reconeix que tindrà tots els agents en alerta per controlar que no hi hagi més casos. 

Demandes d'Acció Feminista

L'associació Acció Feminista reclama mesures, ja que consideren que el protocol establert és insuficient. Creuen que és vital que Govern i comuns impulsin punts liles on les dones puguin dirigir per informar-se, rebre atenció sobre actituds masclistes i comportaments sexistes, alhora que sensibilitzar i prevenir sobre aquests comportaments. 

Demanen que s'incrementi la vigilància policial amb agents de paisà i que s'augmenti el control en les accessos dels diferents recintes, sobretot si no es pot garantir la seguretat. A més de crear grups dins del cos d'atenció a les víctimes de violència gènere amb una formació especialitzada.

De cara a la temporada d'hivern, reclamen que es faci un protocol conjunt amb les discoteques per prevenir qualsevol tipus d'agressió masclista, incloses les punxades, així com contundència en la persecució penal d'aquesta mena d'agressions, que s'apliquin les penes màximes previstes tant a autors com a còmplices i col·laboradors.

A més, exigeixen el desplegament de la llei d'igualtat i la formació en educació sexual i afectiva perquè el problema d'arrel que hi ha en aquests casos és educacional

Informa: Ariadna Guiu Vila
Imatges: Ricard Tenza-Andreij Cristancho

Comparteix: