ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'augment de la cotització i l'edat de jubilació, abans de final de legislatura si tenen consens

www.andorradifusio.ad

La comissió especial per a la sostenibilitat de les pensions continua treballant intensament per poder iniciar la reforma abans que s'acabi la legislatura. Aquesta és, si més no, la voluntat del president, que voldria que aquelles propostes que tenen un ampli suport s'aprovin el més aviat possible.

Intentar tirar endavant, abans que s'acabi la legislatura, les propostes que tinguin un suport unànime. Aquesta és la voluntat del president de la comissió per a l'estudi de la sostenibilitat de les pensions de la CASS i president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat. A falta de concretar, augmentar la cotització i l'edat de jubilació són dos aspectes que tothom veu clar.

Des de Demòcrates també creuen que hi podria haver consens en la proposta que volen fer per establir un topall màxim de les pensions i la cotització. Incloure també un component solidari en aquells treballadors que tinguin sous més elevats i es puguin permetre, per exemple, tenir un pla d'estalvis privat.

Altres propostes que ha avançat Enseñat seran les de modificar el reglament perquè aquesta comissió de les pensions sigui permanent i, també, establir un mecanisme automàtic perquè el Govern, segons com evolucioni la societat, per exemple en l'esperança de vida, pugui plantejar mesures correctores concretes i aquestes es puguin debatre al Consell General.

Per últim, des de les files Demòcrates es voldria que el servei d'inspecció de la CASS actual, que consideren que funciona molt bé, es reforcés també pel que fa als metges. L'objectiu és poder controlar millor la seva tasca i les despeses que se'n desprenen a l'hora d'encarregar, per exemple, segons quines proves.

El 16 de maig és el termini que tenen grups parlamentaris, sindicats, patronal i associacions que formen part de la comissió per a la sostenibilitat de les pensions per enviar les seves propostes.

Informa: Laura Massegú

Comparteix: