ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Augmentar l'edat de jubilació en funció de l'esperança de vida, una de les opcions per garantir la sostenibilitat de les pensions

www.andorradifusio.ad

L'edat de jubilació s'ha d'apujar en funció de l'esperança de vida. Aquesta és la gran aposta de l'especialista espanyol José Antonio Herce, assessor de la CASS, per evitar que el sistema de jubilació es col·lapsi. Així ho ha explicat a la comissió d'estudi per a la sostenibilitat de les pensions al Consell General.

El sistema de pensions no ha experimentat gaires canvis des que es va crear als anys 60. Per a l'assessor de la CASS, l'especialista espanyol José Antonio Herce, els problemes són evidents: cada vegada hi ha més gent gran i viu més temps i els joves són menys nombrosos. A sobre, la taxa d'activitat va a la baixa.

A això s'ha de sumar que, en els propers anys, arribaran a l'edat de jubilació els fills del baby boom. Per evitar el col·lapse, Herce ha assegurat en la comissió d'estudi per la sostenibilitat de les pensions que, sobretot, s'ha d'apujar l'edat de jubilació i vincular-la a l'esperança de vida, que ara està al voltant de 85 anys.

Herce ha destacat que "tenim un problema perquè havent augmentat espectacularment el nombre de persones que arriben als 65 anys, a més, amb una esperança de vida sensiblement superior a anys enrere, ens empenyem a conservar l'edat de jubilació als 65". 

També creu que s'hauria d'adoptar un sistema mixt. Aquest mantindria les cotitzacions i hi afegiria aportacions complementàries com ja fan els funcionaris.

En la sessió de la comissió també ha participat Albert Font, president de la CASS, que ha declarat que les jubilacions anticipades són un llast per al sistema de pensions. La propera trobada serà el 7 de setembre. L'1 d'octubre s'hauria tenir un document definitiu de conclusions sobre la reforma del sistema de jubilació.

Informa: Ester Pons-Pere Moliné
Imatges: Andreij Cristancho-Arxiu RTVA
Locució: David Domingo 

Comparteix: