Podem imaginar un món sense xocolata? Cada any se'n consumeixen 8,5 milions de tones, però el canvi climàtic i altres circumstàncies, com l'increment del consum a la Xina, la podrien convertir en un producte de luxe en uns quinze anys. Diversos països de l'Àfrica occidental satisfan més del 70% de la demanda mundial de cacau, i és on l'escassetat del producte comença a ser més accentuada.
Xocland, productor andorrà, compra cacau americà, concretament de Nicaragua, Veneçuela, l'Equador i Guatemala, i encara no ha notat la crisi d'una manera tan forta.
"Ho hem notat una mica més tard que altres xocolates. La xocolata industrial, que acostuma a estar feta amb cacau africà, és el primer que va pujar moltíssim de preu. Al començament no ens afectava gaire, però ara sí que ho estem notant. Fins i tot amb la mantega de cacau, però amb tots els productes. Nosaltres fem molts productes amb fruits secs i altres ingredients, i tot s'ha encarit moltíssim."
Esther Suils, gerent de Xocland
La Costa d'Ivori és el primer productor mundial de cacau. Tot i que és il·legal, a les plantacions hi treballen 800.000 menors d'edat. Molts són víctimes de xarxes de tràfic d'éssers humans procedents d'altres països. Moltes famílies es resignen i ho veuen com una manera de tirar endavant.
A Bèlgica i a França, elaboradors de productes de xocolata molt apreciats també han notat la crisi del cacau.
"El cost del cacau ha explotat, sobretot a causa del canvi climàtic a la Costa d'Ivori i a Ghana. Per nosaltres era molt important trobar una solució."
Anne-Catherine Wagner, presidenta d'una fàbrica de xocolata a Alsàcia
Una alternativa és elaborar xocolata amb productes diferents com el gira-sol, que es cultiva a Europa.
"Es desfà a la boca i es nota que hi ha molt greix afegit. És molt dolç, crec que et fa una mica de mal a les dents. Tot i això, es fon molt a la boca, no és desagradable. Trobo que amb zero cacau, els resultats són força impressionants. Pel que fa a les alternatives, crec que és una bona feina."
Maxime Pliester, fabricant de xocolata a Brussel·les
A l'hora de comprar la mona segur que la seva butxaca ha notat l'increment del preu del cacau. Els pròxims anys seran decisius per al futur d'aquest producte tan apreciat.
Informa: Esther Jover
Comparteix: