ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El president de la Cambra demana penes diferenciades per al delicte fiscal en funció de la intencionalitat

www.andorradifusio.ad

La Cambra de Comerç vol un canvi en la tipificació del delicte fiscal i que hi hagi penes diferents pels qui el cometin per error i els qui ho facin intencionadament. Així ho ha explicat el president durant la presentació de l'informe econòmic del 2017, que preveu que el creixement econòmic d'aquest 2018 estigui al voltant del 3% del PIB.

Miquel Armengol opina que la tipificació del delicte fiscal pels qui cometin una defraudació que superi els 75.000 euros s'ha de replantejar. En un sentit més garantista i amb penes diferents pels fraus intencionats i els que no ho són.

Pensa "en una tipificació que no es basi exclusivament en la xifra defraudada, sinó que es defineixin els comportaments sancionables i que la pena sigui escalonada". I, sobretot, afegeix, "estem convençuts que és necessari un procediment que garanteixi fermament els drets fonamentals del contribuent: presumpció d'innocència".

Addueix que “el que no pot fer una persona que comet un error i defrauda més de 75.000 euros o deixa de declarar-los és anar automàticament a la presó”.  “Creiem que sempre hi ha errors a les lleis. És qüestió de modificar-ho i veure la diferència entre un i un altre", manifesta.

També ha dit durant la presentació de l'informe econòmic del 2017 que es necessiten més dades respecte del que comportaria un acord d'associació amb la Unió Europea. Demana "conéixer els estudis sobre el finançament que requerirà el pressupost del Govern per fer-se càrrec dels augments de personal tècnic qualificat que comportarà l'associació, i també les projeccions fiscals previstes".També vol "saber quines fonts de finançament propi s'han previst per assegurar el projecte comunitari en territori nacional".

A més, ha enumerat diverses mancances en el sector comerç i turisme, com, per exemple, que bona part del personal no parli en català, fet que es deu a la poca exigència dels empresaris i l'administració. Finalment, afirma que el creixement econòmic serà similar al de l'any passat.

Informa: Pere Moliné
Imatge: Sergi Linares

Comparteix: