La Cambra estableix cinc blocs amb mesures per a la recuperació econòmica

www.andorradifusio.ad

La Cambra de Comerç considera que la recuperació del país després de la pandèmia passa per establir prioritats com l'estudi de noves vies de comunicació com l'aeroport del Grau Roig o el tren. En la presentació  de l'informe econòmic del 2019 estableixen 5 prioritats entre les quals hi ha la de potenciar la inversió estrangera, el comerç electrònic, el turisme d'experiències i la contractació de talent internacional. També reclamen el manteniment d'una fiscalitat competitiva.

El 2019 l'economia andorrana va seguir creixent malgrat l'estancament mundial i una davallada en el nombre d'assalariats i del turisme, sent la construcció i el sector bancari els que més van créixer.

La crisi sanitària del coronavirus ha frenat en sec aquesta evolució que farà baixar el PIB. Sense un rebrot, la caiguda seria de l'11% i les previsions de creixement per al 2021, de prop del 8%. En canvi, si la situació sanitària empitjorés encara més, la caiguda per a aquest 2020 seria de gairebé el 15% i el creixement per a l'any següent fregaria el 5%.

Són molts els que creuen que sortir-ne serà complicat i auguren que no serà abans del 2022. Fins aleshores la Cambra creu que el Govern ha de continuar ajudant les empreses i seguir una estratègia de futur que marquen en cinc àmbits en un full de ruta fins al 2030. Unes propostes que el Govern que comparteix.

El president de la Cambra de Comerç considera que "hem de tenir la vista fixada en el mitjà o llarg plaç i modernitzar el país".

Per la seva part, el cap de Govern, Xavier Espot, ha destacar que "el ritme inversor s'haurà de recuperar" i ha assegurat que "hi ha moltes infraestructures que mantenim perquè pensem que tindran un retorn en termes de creació de riquesa i de valor afegit".

La Cambra també vol modificar la llei d'inversió estrangera per simplificar la documentació, reactivar el projecte de Marca Andorra i tenir definit abans de final d'any el projecte de zona franca. Reclama a més una plataforma nacional de comerç electrònic i potenciar el turisme d'experiències.

Quant al mercat laboral demana potenciar la formació, crear una borsa de treball per a estudiants i facilitar la contractació de talent internacional. I tot plegat amb el manteniment d'una fiscalitat competitiva que no superi el 25%.

Informa: Anna Pifarré
Imatges: Desirée Sala

 

Comparteix:

L'home detingut per l'assassinat d'un empresari a Encamp, a l'espera de passar a disposició judicial La Cambra preveu una caiguda del PIB de l'11% si no empitjora la situació sanitària