ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Campanya per reclamar que el Govern consideri com una despesa bàsica les pensions alimentàries

www.andorradifusio.ad

Més de 200 ciutadans han signat una petició a change.org per demanar al ministeri d’Afers Socials que consideri les pensions d’aliments d’un menor una despesa bàsica mensual.

Volen donar suport a un home que des de fa quatre mesos viu i dorm en un cotxe perquè no pot fer front a les despeses per allotjar-se en un pis i, a la vegada, abonar les pensions dels dos fills de dues exparelles. Els impulsors de la campanya demanen al ministeri que reconsideri aquesta contribució econòmica per poder sol·licitar ajudes socials.

El cas del Fabio: 4 mesos dormint al cotxe

El Fabio Rodrigues té 30 anys i va arribar de Portugal fa deu anys. Els darrers quatre mesos ha estat dormint al cotxe, perquè assegura que no té els ingressos suficients per fer front a les despeses d'un allotjament i, alhora, pagar les pensions d'alimentació dels dos fills, d'un i cinc anys, de dues relacions diferents.

Segons assegura, no pot acollir-se a ajuts socials perquè el ministeri no considera com a despesa bàsica la contribució econòmica per als nens. "Més de la meitat dels meus ingressos se'n van per als nens. El Govern no considera les pensions d'alimentació una despesa i em diuen que puc pagar-me una habitació", assenyala. Fabio demana que es revisi aquesta llei, ja que creu que "segurament hi haurà més casos com el meu".

Al principi del confinament va estar de baixa per haver tingut contacte amb un cas positiu. Més endavant, amb la suspensió temporal del contracte, els problemes econòmics es van agreujar.

Fonts del Govern afirmen que no cobra prestacions perquè el salari que percebia abans de la suspensió del contracte estava per sobre del salari mínim. L'executiu, però, assegura que li ha donat ajuts econòmics puntuals per assumir la situació actual.

Un dels neguits ha estat perdre el vincle amb els fills. Amb això, assegura que ha intentat en moltes ocasions trobar una solució per estar amb el nen. "M'arriscava a agafar el cotxe i anar a la porta de la meva exparella per veure'l per la finestra", comenta. Segons explica, ja ha reclamat a la Batllia una rebaixa de la prestació que destina als fills.

El seu cas ha fet mobilitzar un grup d'una vintena de ciutadans que ofereix la seva ajuda. En aquest sentit, la impulsora de la campanya de signatures, Míriam Pérez, diu que "m'ha tocat la fibra i no podia deixar que seguís en aquestes condicions, almenys sense intentar-ho" i afegeix que "porto gairebé 20 anys al país i no ho havia vist mai". Demanen que el Fabio pugui seguir les responsabilitats que té com a pare i, alhora, viure dignament.

El Govern assegura que se li fa un seguiment periòdic des de finals de l'any passat

El Govern, per la seva part, assegura que des de finals de l'any passat es fa un seguiment periòdic de la seva situació, a més d'orientar-lo. També assenyala que se li ha demanat un llistat de les despeses amb la justificació corresponent, que encara no s'ha presentat.

Tal com indica el propi afectat, abans de la crisi sanitària percebia un salari superior al mínim i, en algunes ocasions, ha rebut alguna de les prestacions previstes a la cartera del ministeri. L'executiu també ha confirmat que també s'està duent a terme un seguiment dels seus fills.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Desirée Sala

Comparteix:

3.228.11.9