ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Canillo aprova un pressupost de 20 milions d’euros per al 2023

www.andorradifusio.ad

20,2 milions d’euros. Aquest és el pressupost que ha aprovat Canillo per aquest 2023, una xifra un 16% inferior a la de l’any passat, però superior als pressupostos dels dos anys afectats per la pandèmia. Des del comú destaquen que 8 milions d’euros van destinats a inversions, una quantitat similar a la del 2022, sense incrementar la pressió fiscal a la població i a les empreses de la parròquia.

D'aquesta manera, part d'aquestes inversions, que suposen un 40% del pressupost, donen continuïtat a projectes aprovats el 2022 com ara la renovació del Palau de Gel perquè sigui més eficient energèticament. Cal recordar que l’any passat es va aprovar una partida de 4,2 milions per desenvolupar diverses accions, que començaran aquest febrer i en principi s'han d'acabar el juliol. A més a més, s’ha previst que el comú injecti 800.000 euros per cobrir pèrdues.

"En tancar facturarem menys, tindrem 650.000 euros de pèrdues i 150.000 obres de manteniment".
Francesc Camp, cònsol major de Canillo.

També es donaran ajudes als esportistes d’elit de la parròquia per fer ús de les instal·lacions

Un altre dels projectes clau és la construcció del nou centre d’atenció primària a la plaça del Prat del Riu, tenint en compte que l’actual ha quedat petit. L’any passat s’hi van destinar 300.000 euros, pel 2023 se'n reserven 375.000 i pel 2024, gairebé el doble. La previsió és tenir enllestida l'estructura del centre per aquest mandat i equipar-la de cara al següent. 

El pressupost contempla millores en diferents matèries, com ara la connexió entre el Pont Tibetà i el Roc del Quer, dos projectes importants que preveuen ingressar 1,2 milions d’euros durant el 2023. Una xifra que permet cobrir la partida de 750.000 euros anuals que obtenia el comú per la cessió del Forn a Ensisa, el motiu principal que implica que no s’hagin d’apujar els impostos i les taxes a la població. 

Des de la minoria han votat en contra del pressupost i reclamen anar més enllà dels ingressos del turisme, la construcció i el Govern i buscar noves vies. 

També demanen més esforços per mantenir les grans infraestructures que hi ha actualment. Precisament en l'àmbit d’infraestructures, es preveu un embelliment dels nuclis antics de Soldeu i Canillo i un eixamplament de les carreteres de Meritxell, Prats i Ransol

Es faran millores a la xarxa d’aigua potable, invertint un 33% més que el 2022, i ja s’estudia una nova captació d’aigua al Forn. També s’augmenta la partida de neteja de boscos i es volen fer estudis per avaluar la capacitat hídrica i l'aprofitament de la biomassa. 

Es contempla també una partida de 190.000 euros per impulsar diferents estudis de planificació urbanística, com ara l’anàlisi de capacitat de càrrega que ha encomanat el Govern i un altre projecte de millora de mobilitat i aparcaments. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Kevin Ribeiro 

Comparteix: