ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Canvis en el protocol de rastreig de la Covid-19 i reforç als stop-lab

www.andorradifusio.ad

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat aquest divendres un canvi en els protocols de rastreig de contactes de positius de la Covid-19 davant l'escalada de casos dels darrers dies.

I és que només respecte a dijous, s'han detectat 352 nous contagis. Una situació que, segons el titular de Salut, necessitaria d'una Oficina Covid amb fins a 500 persones per traçar tots els contactes.

És per aquest motiu que s'ha decidit, ha dit, "empoderar la població" i fer-la responsable d'avisar els contactes en cas de donar positiu. Per tant, a partir d'ara, si algú és positiu en la TMA s'haurà d'aïllar i avisar el metge referent, que en farà el seguiment. Es demana als positius avisar els contactes, que també s'hauran de fer una TMA. Es quedaran a casa fins a tenir resultat i, si estan vacunats i la prova és negativa, es mantindrà en vigilància passiva. En canvi, si algú és contacte de positiu i no està vacunat, s'ha de confinar encara que doni negatiu en la primera TMA. Podrà enviar un correu a baixescovid@govern.ad per a la baixa laboral i l'Oficina covid s'hi posarà en contacte per a la realització d'una segona prova.

Amb aquest canvi de protocol, diu el ministre de Salut, s'allibera l'Oficina Covid de fer una part del rastreig i la responsabilitat serà de la ciutadania. Assegura que "empoderar" el ciutadà amb la responsabilitat d'avisar els contactes en cas de positiu, millorarà la gestió. "Ens hem d'adaptar per no tenir retards", ha remarcat.

També ha insistit que s'estan fent "més de 1.000 TMA al dia"." Diagnostiquem molt i això fa elevar la xifra d'incidència. Tenim molta capacitat de control, estem cribrant un 10% de la població setmanalment amb TMA, sense comptar els test ràpids. No crec que ningú digui que a Andorra no es pot venir".

Reforç als stoplabs i vacunació centralitzada

El ministre ha anunciat que el centre de vacunació de l'hospital deixarà de funcionar i se centralitza tot a la plaça de Braus a partir de dilluns 6 de desembre. S'amplien les taules disponibles per vacunar i es doblen efectius. Paral·lelament es reforcen els stoplabs. Se n'obre un de nou a Escaldes-Engordany al Prat Gran des d'aquest divendres a les 15h i no es descarta obrir-ne més a d'altres parròquies.

Òmicron

En la compareixença d'aquest divendres Martínez Benazet també ha dit que "no està previst tancar les escoles en cap moment" ni tampoc es planteja la vacunació obligatòria. 

Respecte a Òmicron, encara que no s'hagi detectat encara a Andorra, assumeix que "està a tot arreu i un dia o altre apareixerà". "Sabem que va més de pressa, però s'està veient que no incrementa la letalitat ni els casos greus".

Dades sanitàries

Salut ha registrat 352 nous contagis de coronavirus SARS-CoV-2 en el darreres hores.

Els casos actius, que ja arribaven dijous al rècord, s'enfilen encara més fins als 1.716.

A l'hospital hi ha hagut quatre nous ingressos, tres persones no vacunades i una vacunada, que eleven la xifra de pacients amb la Covid-19 fins a 19, 14 es troben a planta i cinc més a l'UCI, totes amb ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre hi ha 7 persones més.

La situació a les escoles continua a l'alça, amb 117 aules en vigilància activa (45 total i 72 parcial) i 45 en vigilància passiva.

Pel que fa a la vacunació, el 78,6% de la població de més de 16 anys té la pauta completa. Entre els 12 i els 15 anys, el 56,4% estan vacunats amb dues dosis.

Les defuncions es mantenen en 132 després de la pèrdua aquesta setmana d'una dona de 88 anys que ja es trobava molt greu.

Roda de premsa completa amb l'actualització sanitària d'aquest divendres 3 de desembre: 

Informa: Redacció

Comparteix: