ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

La CASS demana la pujada de les cotitzacions per a evitar un col·lapse de la branca jubilació abans del 2028

www.andorradifusio.ad

La CASS demana al nou govern que prengui mesures urgents, entre les quals la pujada de les cotitzacions, per a evitar que el sistema entri en fallida al voltant del 2027-2028. També han informat que el 2018 la branca general ha tingut un dèficit aproximat d'uns 30 milions d'euros.

El consell d'administració de la CASS afirma que es considera legitimitat per a demanar al futur executiu que es prenguin mesures urgents per a intentar salvar el sistema de pensions. Recorden que ja van presentar una desena d'iniciatives que podrien ajudar a pal·liar aquesta situació, una de les quals seria apujar les cotitzacions perquè siguin equiparables als països del nostre entorn. "Aquest sistema, a mitjà termini, a set, vuit, nou o deu anys, no és sostenible. S'han de prendre les mesures i no esperar a l'últim moment perquè aleshores seran molt més dràstiques. Tampoc no és cap invent. A tots els països d'Europa hi ha la mateixa dificultat. Andorra no és diferent", ha advertit el president de l'ens, Jean-Michel Rascagneres.

Rascagneres creu que seria millor que hi hagués un acord de totes les forces polítiques en aquest àmbit. Així ho ha explicat durant la presentació del balanç d'actuacions dutes a terme el 2018, un any en què la branca general ha acabat amb un dèficit d'uns 30 milions, similar al del 2017. "Hem d'anar amb compte perquè quan nosaltres presentem la liquidació és liquidació pressupostària. Inclou el que es cobra i el que es paga. De vegades hi ha un milió més o menys que estem pagant el 2019 i que són prestacions que, per convenis internacionals per exemple, hauríem d'haver pagat el 2018", detalla la directora, Joaquima Sol.

D'altra banda, la seguretat social ha informat que el temps d'espera dels usuaris per fer un tràmit s'ha estabilitzat entre 5 i 10 minuts.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Guillem Casal

Comparteix:

34.231.21.83