La CASS proposarà que l'augment progressiu de l'edat de jubilació als 67 es faci en 8 anys

www.andorradifusio.ad

La CASS proposarà que l'augment de l'edat de jubilació als 67 es faci progressivament en un període de 8 anys. Aquesta és una de les principals propostes que l'entitat presentarà el 15 de març al Consell General per fer viable el sistema de pensions.

El president del fons de jubilació de la CASS, Jordi Cinca, ja va avançar a RTVA que la CASS aposta per un increment progressiu de l'edat de jubilació fins als 67 anys.  Ara el representant dels pensionistes, Jacint Risco, concreta que la proposta que fa l'entitat es vol dur a terme en un període de 8 anys. D'aquesta manera, "a partir que entri en vigor la llei, en lloc de jubilar-te als 65, et jubilaràs als 65 i tres mesos, l'any següent als 65 i 6 mesos, i així progressivament fins als 67"., ha detallat.

La CASS defensa que és una mesura necessària per fer sostenible el sistema davant l'augment de l'esperança de vida.

És una de les 14 propostes que ultima l'ens. També es vol introduir els plans de jubilació d'empresa que tinguin bonificacions fiscals. Proporcionarien una pensió complementària, com es fa a Alemanya, els Països Baixos i Suècia, per exemple, "de manera que aquells diners siguin exclusivament dels treballadors".

La CASS té clar que la solució no passarà per una sola mesura sinó per una combinació d'elles.

A l'horitzó el 2025, últim any, segons les previsions, on hi haurà més ingressos per cotitzacions que despeses en pensions. A partir de llavors, si no s'implenten mesures estructurals, es començarà a generar dèficit.

Informa: Pere Moliné
Locució: Jordi Lorente

 

Comparteix:

La comunitat russa engega una campanya contra la invasió d'Ucraïna i la russofòbia Rússia bombardeja la central nuclear més gran d'Europa