Les castanyes no perden pistonada

www.andorradifusio.ad

Fa dies que les parades de venda de castanyes han ocupat el carrer. Divendres, dia de Tots Sants, i en general durant tot el cap de setmana, és quan esperen tenir més feina. Són un dels productes estrella de la tardor i, encara que apareguin celebracions estrangeres com el Halloween, segueixen triomfant.

En Vasil Marinov és el segon any que ven castanyes al Principat. Ja fa un parell de setmanes que hi és, però, com que no ha fet fred, diu que no se n'han venut gaires.

Tant ell com el Jordi Pujades, que és el primer any que ve, es preparen per als dies més forts de venda, que preveuen que seran aquest dijous i divendres.

I és que la castanyada és una tradició ben arrelada que sorprèn els estrangers, siguin francesos, russos o de procedències més allunyades. "Des del Japó fins a l'Argentina, compra tot Déu", diu Pujades. Fins i tot, diu Marinov, "hi ha qui pensa que es mengen sense pelar i els he d'explicar com es fa".

Tots dos coincideixen que ha sigut un bon any de collita de castanyes. La paperina que més triomfa és la de quart de quilo, que costa 5 euros.

El secret de les castanyes

El secret per coure-les l'explica el Joshua Espadamala, un jove que enguany s'estrena com a castanyer: "paciència, amor i trobar el punt ni molt cremat ni massa cru". "Si et passes un minut se't poden cremar i és una errada molt grossa".

Juntament amb els panellets i les castanyes, els moniatos són l'altre producte estrella de Tots Sants, tot i que de vegades sembla que siguin l'etern oblidat. Els japonesos en són els millors compradors, ja que és un producte molt valorat al seu país.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Kevin Ribeiro

Comparteix:

Els panellets s'adapten al canvi climàtic i als hàbits saludables Estrenes: La seqüela de 'El Resplandor' i 'Terminator' entre les novetats de Tots Sants