ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La CEA proposa augmentar quatre punts la cotització, tres assumits pels treballadors i un pels empresaris

www.andorradifusio.ad

La Confederació Empresarial ha presentat aquest dimarts al matí un paquet de 15 accions per a la reforma de les pensions, moltes en sintonia amb la CASS. Proposen un augment de 4 punts de les cotitzacions i que tres d'aquests els assumeixin els assalariats. També fixar l'edat de jubilació als 67 anys.

La comissió especial per a la sostenibilitat de les pensions es reuneix aquest dimarts en una jornada clau en què grups parlamentaris, agents socials i econòmics i sindicats presentaran les seves propostes per a la reforma.

La Confederació Empresarial n'ha avançat les seves, moltes en sintonia amb les de la CASS. Entre les accions destaquen l'augment de 4 punts de la cotització, tot i que fins que no s'equipari al 50% en el futur, d'entrada un punt hauria de ser assumit pels empresaris i tres pels assalariats. A banda, aposten per un límit màxim a la cotització.

També defensen que l'edat de jubilació hauria de ser a partir de 67 anys i que siguin els 63 l'edat de jubilació anticipada.

A més, advoquen per fixar un mecanisme perquè la jubilació es continuï endarrerint a mesura que augmenti l'esperança de vida. La CEA proposa la contractació de plans de pensions obligatoris per als treballadors menors de 45 anys, amb avantatges fiscals, i que l'aportació del Govern sigui equivalent a la que fan l'empresa i l'assalariat.

Els empresaris també demanen solucions específiques per als treballadors per compte propi amb més participació del Govern.

El president de la CEA, Gerard Cadena, reconeix que algunes propostes són completament diferents de les dels altres actors, especialment els sindicats, però demana un esforç i advoca per arribar a un consens en alguns punts clau com abans millor. "Per nosaltres seria important que abans de final d'any ens poséssim d'acord i el Consell aprovés unes propostes."

LA CEA ha defensat que les propostes estan pensades després d'estudiar països com Luxemburg, Suïssa i Liechtenstein i busquen una distribució equitativa de les càrregues.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Ricard Tenza    

Comparteix: