ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La coalició de govern detalla un full de ruta amb cinc eixos principals

www.andorradifusio.ad

El govern tripartit ha exposat un full de ruta amb tretze accions prioritàries, entre les quals hi ha l'impuls d'una llei de transparència. També crearà una secretaria d'estat de relacions amb la Unió Europea que dependrà, directament, del cap de Govern.

Xavier Espot ha comparegut amb Jordi Gallardo, president del grup parlamentari liberal, i Carles Naudi, president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos, per explicar el pacte de govern.

El cap de Govern electe, Xavier Espot, ha avançat que el full de ruta es basa en cinc eixos principals: transparència i participació ciutadana, economia, polítiques socials, medi ambient i política exterior, amb el principal repte de l'acord amb la Unió Europea.

Aquests cinc eixos s'articularan en tretze accions prioritàries que s'han recollit davant de notari i que passen per una llei de transparència, la creació d'una secretaria d'Estat de participació ciutadana, l'acord d'associació amb la UE, la simplicació administrativa, les pensions, la taula nacional per l'habitatge, medi ambient i transport públic, aeroport, pressupostos equilibrats, economia, turisme i comerç.

Les noves secretaries d'estat de participació ciutadana i de relacions amb la UE dependran del cap de Govern.

Naudi ha explicat que per garantir uns vincles sòlids més enllà dels ministeris i el cap de Govern s'han establert unes pautes internes per assegurar la lleialtat institucional i el compromís al projecte conjunt. Com per exemple,  el compromís "a no promoure ni donar suport a una moció de censura llevat que tingui lloc el cessament d'un ministre designat per cadascuna de les forces polítiques contravenint les condicions que estableix el pacte".

Configuració del Govern en 12 carteres:

Hi ha dotze ministeris, set dels quals aniran a parar als Demòcrates. Són Finances i portaveu, Afers Exteriors, Ordenament Territorial, Medi Ambient, Agricultura, Salut, Educació i Cultura i esports. Les quatre carteres dels Liberals són Presidència i Economia, Afers Socials, Habitatge i Joventut, Turisme i Funció Pública. Finalment, Ciutadans Compromesos es farà càrrec de Justícia i Interior.

S'ha de ressaltar que no han descartat anar plegats a les eleccions comunals. Segons Espot, "potser seria poc comprensible per a la ciutadania que forméssim un govern de coalició i en féssim d'alternatives als escenaris comunals, amb independència que si cada formació s'hi vol presentar per separat és perfectament legítim"

Espot també ha afegit que encara no es poden avançar els noms dels titulars de les carteres.

Roda de premsa completa de Xavier Espot, Jordi Gallardo i Carles Naudi d'Areny Plandolit:

Informa: Pere Moliné/Yasmina Canedo
Imatges: Anna Ginestà/Anna Romagosa
Locució: Anna Pifarré

Comparteix: