ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Col·laboració entre la vall del Madriu- Perafita-Claror i Actua Tech per saber quanta gent hi circula

www.andorradifusio.ad

Les eines de comptatge de persones d'Actua Tech aviat es posaran al servei de la vall del Madriu. Saber el trànsit de gent que hi ha a la vall ajudarà a fer millors polítiques de conservació. D'aquí a dos anys la declaració Unesco passa examen, un termini que els quatre comuns implicats podrien aprofitar per veure quin tipus d'accés es permet a la vall que enguany prepara el 15è aniversari.

Sabem que la vall del Madriu-Perafita-Claror té una capacitat de càrrega de 10.000 persones anuals per a prop de 4.300 hectàrees protegides.

Fins ara el comptatge s'ha fet a partir dels comptadors que hi ha a les quatre entrades a la vall. Ben aviat se'n tindran més dades útils per la gestió i la conservació de la vall de la mà d'Actua Tech i a través de les senyals dels mòbils per saber "per quins punts entren, quants dies s'hi estan i en quines zones per veure si hi ha zones saturades o d'altres sense afluència", indica la directora del pla de gestió Susanna Simon.

Plans públics, privats o la capacitat de càrrega són alguns dels documents que s'adjuntaran al pla de gestió que han fet des de la Universitat Autònoma de Barcelona. Només queda validar-lo pels comuns d’Encamp, Andorra la Vella, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany, que amb el ministeri de Cultura acabaran escollint quin tipus de trànsit hi pot haver.

Dins la tasca de difusió, quan la vall celebra els 15 anys de la inserció a la llista del patrimoni mundial de la Unesco en la categoria paisatge, es preparen diverses activitats, com ara un projecte de recuperació de memòria que es podrà veure aviat a Ràdio Televisió d'Andorra amb els testimonis "els cortalans, la gent que hi anava a gaudir, o persones que havien treballat a Fhasa".

En dos anys la vall del Madriu-Perafita-Claror passarà examen per veure que el territori es troba en el mateix estat que en el moment en què es va fer la declaració.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

 

Comparteix:

18.204.55.168