ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El comerç d'electrònica, molt tocat

www.andorradifusio.ad

Fa uns anys el sector de venda al detall d'imatge, so i telefonia ocupava una bona part del comerç. En la darrera dècada aquest sector ha patit una davallada important, amb la desaparició del 23% dels establiments. Els motius són diversos i els especialistes auguren que la caiguda continuarà.

Dels 133 comerços al detall censats a Govern el 2010 en el sector de venda d'electrodomèstics, ràdio, televisió, so i telefonia es va passar a 103 el 2016, un 23% menys.

La Confederació Empresarial reconeix que el sector és un dels que més ha patit la crisi, que sobretot ha impactat en establiments petits.

Els motius són diversos: el marge de beneficis és molt baix i la caiguda en vendes ha estat acompanyada d'un augment constant del lloguer dels locals.

El president de l'Associació de Comerciants de Riberaygua, Antoni Miralles, diu que també cal tenir en compte l'impacte que l'evolució tecnològica dels mòbils ha tingut en altres aparells, que abans tenien molta demanda, com ara navegadors o fins i tot càmeres fotogràfiques.

Segons la CEA, la majoria dels que queden es concentra a la capital, amb escassa presència a la resta de parròquies. L'excepció seria el Pas de la Casa, tot i que allí el sector també ha experimentat un retrocés evident en deu anys. El president de l'associació de comerciants Iniciatives Publicitàries, JeanJacques Carrié, assegura que "no és un problema d'Andorra o del Pas, sinó d'internet i la venda directa".

El futur del sector dependrà en part d'internet. En tot cas, Antoni Miralles creu que aquest repte no s'ha afrontat a temps. "Arribem molt tard i si no comencem, perdrem el tren definitivament", diu afegint que internet és "un 20-25% del mercat de l'electrònica i és la pèrdua de vendes que hem tingut".

La situació d'aquest tipus de botigues no és una excepció. El 2017 uns 14.000 comerços al detall d'aquest sector van tancar a Espanya.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix: