ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Conèixer la ramaderia d'altura amb rutes guiades, èxit de la proposta turística del comú d'Ordino

www.andorradifusio.ad

Aquest dijous va veure la llum la primera ruta guiada dedicada a la ramaderia de muntanya. Aquesta iniciativa dels ramaders té el suport del comú d'Ordino i l'objectiu és donar a conèixer la transhumància i la ramaderia de muntanya. La sortida es va fer al parc natural de la vall de Sorteny.

Unes quinze persones van participar en la primera ruta guiada a una pastura tradicional de muntanya. La ruta fins a l'estany de l'Estanyó es va allargar un parell d'hores. Durant el trajecte es va parlar de l'orografia del territori i de la història ramadera de la zona.

Arribats a l'estany els esperava el bestiar, en una zona molt jove, on hi ha les pollines, egües d'entre 12 i 24 mesos d'edat destinades a ser mares, com explica el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Eduard Betriu. Allà els hi donen sal per viure la feina ramadera.

El bestiar jove no es barreja amb la vacada per evitar naixements prematurs. La sal és un complement necessari per a l'alimentació de la vaca, en especial per a la digestió i hidratació. La sortida es va completar amb un esmorzar a l'estany de l'Estanyó amb productes d'Andorra.

Aquesta iniciativa pretén revifar el sector primari. "La cosa està en perill", adverteix Betriu, tot fent una crida a tots els ciutadans perquè fiquin "un gra de sorra per a aquesta gent" perquè "si consumim el que tenim a Andorra, probablement això es podrà mantenir".

La carn d'Andorra és 100% natural i té un certificat de qualitat europeu. La intenció és fer aquestes sortides cada quinze dies. El preu és de cinc euros per als adults i 3 els infants. La propera sortida es vol arrodonir amb un dinar al refugi de Sorteny amb carn de poltre i vedella d'Andorra.

Informa: Cesc Sanjuan
Imatge: Desirée Sala-ANA

Comparteix:

3.226.241.176