ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El Consell de la Terra celebra el 600 aniversari amb noves troballes històriques

www.andorradifusio.ad

Aquest dilluns es commemora el 600 aniversari de la legitimació per part del bisbe d'Urgell del Consell de la Terra, que amb el pas del temps es convertiria en l'actual Consell General. Sobre aquell procés que va tenir lloc tal dia com avui del 1419 ha versat la conferència del medievalista Carles Gascón.  

Va ser l'11 de febrer del 1419 quan el bisbe Francesc de Tovia signava el privilegi pel qual quedava legitimat el Consell de la Terra. A partir d'aquell moment els prohoms de les Valls podien elegir anualment els seus representants per tenir cura dels afers que els afectaven. Va ser l'embrió que amb el temps i les conseqüents transformacions va esdevenir el que avui coneixem com a Consell General. Per tant, es pot considerar un dels primers fòrums parlamentaris del continent, amb trets diferenciadors d'altres constituïts en anys anteriors, com és el cas de Catalunya.

Però potser no és de fet el primer òrgan similar que va existir a Andorra. Carles Gascón apunta a indicis fidedignes en aquest sentit.

La conferència ha atret un públic nombrós, que ha omplert el vestíbul de la Casa de la Vall, amb una àmplia representació política i cultural.

Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Rubén Calvo

Comparteix: