ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La construcció lidera el creixement econòmic del 2021 amb un augment del 29%

www.andorradifusio.ad

L'economia ha agafat embranzida el 2021 i les perspectives per al 2022 són optimistes, malgrat la incertesa per la inflació i la crisi energètica que han provocat problemes de subministrament i l'encariment de les matèries primeres. És el resum de l'informe de la Cambra de Comerç del segon semestre de l'any passat. 

En l'informe destaquen dos fets: la construcció és el sector més dinàmic amb un creixement de prop del 30% i la reactivació de la demanda turística ha contribuït a la millora gradual dels negocis.

La recuperació econòmica més important, tot i que incompleta, es va registrat els darrers sis mesos de l'any passat. L'aixecament de les restriccions de la mobilitat han fet incrementar el turisme, sobretot el de proximitat, i això ha contribuït a la millora gradual del comerç i l'hostaleria, els sectors més perjudicats per la Covid-19 des de l'esclat de la pandèmia. 

La construcció lidera

La construcció ha liderat aquesta recuperació, amb un creixement de la xifra de negoci molt elevat, d'un 29% de mitjana durant tot el 2021.

En la indústria, la recuperació ha avançat de forma gradual i ha assolit uns nivells d'activitats força normalitzats. L'augment ha estat del 10,9%.

Al comerç minorista els registres de millora han estat més modestos. Ha crescut un 10% aproximadament.

I a l'hoteleria les xifres han estat importants, amb un increment significatiu del 7,9%.

Optimisme tot i la incertesa

Les perspectives per a aquest 2022 són optimistes però hi ha moltes incerteses ja que la inflació i la pèrdua de poder adquisitiu poden frenar molt el consum. De fet, tres de cada quatre empreses han informat que han registrat un increment dels preus.

Pel que fa a la construcció, el cost de les matèries primeres pot afectar molt el sector per l'encariment dels costos però es preveu que continuï sent un pilar del creixement econòmic. També concentrarà l'activitat en l'edificació residencial. Les empreses de la construcció són les més preocupades per la manca de personal qualificat.

La inflació també pot afectar negativament la indústria i el comerç minorista. L'hoteleria, a més, es pot veure afectada negativament per l'encariment dels costos del transport.

Informa: Pere Moliné

Comparteix: