ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Les mesures del Govern incidiran en lloguers, pensions i salaris més baixos

www.andorradifusio.ad

El Govern ha anunciat les mesures de xoc per millorar la capacitat adquisitiva dels ciutadans, en especial, prorrogar un any tots els contractes de lloguer que vencin el 2019, de manera que només es pugui apujar l'IPC. A més, els salaris de fins a 24.000 euros bruts anuals s'incrementen per llei d'acord amb la pujada de la inflació.

Xavier Espot, ministre d'Afers Socials, i Jordi Cinca, titular de Finances, han explicat les iniciatives que es vol aprovar per aturar el deteriorament del nivell de vida de la població. Una fa referència a l'habitatge ja que els contractes de lloguer que s'acabin enguany es prorroguen automàticament un any i només es podran apujar d'un 0,8%, el mateix que es preveu que augmenti l'IPC. Això passarà si no hi ha acord entre propietari i arrendatari per establir el nou lloguer.

També es podran acollir als ajuts d'habitatge aquells que creguin que han tingut un increment de l'arrendament abusiu i no tenen mitjans.

A més, el salari mínim passa de 1.017 a 1.050 euros mensuals, xifra que representa un augment del 3,2%, el mateix que pujaran totes les pensions que no arribin als 1.000 euros quan s'hagi cotitzat més de 25 anys. Una altra mesura és que s'estableix per llei que els salaris dels qui cobrin fins a 24.000 euros anuals se'ls ha d'augmentar, com a mínim, l'IPC. Xavier Espot vol que aquesta iniciativa es consolidi en propers anys.

"El que acaba laminant la capacitat adquisitiva de les classes mitjanes és que el cost de la vida pugi i els salaris no s'incrementen proporcionalment. Si no hi ha obligació legal i tu treballes en una empresa on fa 10 anys que no es puja l'IPC del teu salari poc a poc vas perdent capacitat adquisitiva", ha dit Xavier Espot, ministre d'Afers Socials.

El cost de les mesures serà d'un milió d'euros aproximadament i s'entraran al pressupost del 2019 a través d'esmenes.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Sergi Linares/Fernando Montero

Comparteix: