ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Què és el coronavirus i quin és el seu grau de gravetat?

www.andorradifusio.ad

El coronavirus que afecta més de 9.600 persones a tot el món i que ha provocat més de 200 morts a la Xina continua avançant. Tot i això, els professionals asseguren que és un tipus de virus lleu en comparació a d'altres com l'ebola, però cal estar atent i seguir els protocols.

El nou coronoavirus sorgit de la ciutat xinesa de Wuhan es tracta d'un tipus de virus que forma part de la família d'altres que van sorgir fa anys com la SARS, la síndrome respiratòria aguda greu.

La metge internista Odile Sarroca assegura que el grau de mortalitat és d'un 2%. Tot plegat, amb les poques dades que s'estan obtenint, ja que es tracta d'un virus mai vist ni estudiat. En comparació a d'altres com l'ebola, aquest virus té una afectació relativament lleu.

Explica que "és molt diferent". "L'ebola és un virus amb afectació multisistèmica, hemorràgies sistèmiques, altíssima letalitat, amb una infectivitat també altíssima. Aquí estaríem en un cas molt diferent". El nou coronavirus "és un virus amb síndrome respiratori que en alguns casos pot acabar fent complicacions greus, pneumònia, insuficiència respiratòria, renal i mort".

Però no hem d'abaixar la guàrdia. Els càlculs determinen que una persona portadora del virus la transmet a altres dues com si es tractés d'una grip.

Actualment no hi ha cap tractament per a cap coronavirus, tot i que es treballa per crear una vacuna.

D'altra banda, fa menys de vint-i-quatre hores que la OMS ha declarat l'emergència internacional, una mesura que permet una major coordinació entre països.

Sarroca explica que "en països amb recursos suficients es posen les mesures de control" i és més "fàcil", "però en països emergents i amb més dificultats en els quals posar mesures de control és més difícil". "Això permet a l'OMS intervenir, coordinar i ajudar molt més. A efectes pràctics el que dóna són mesures de coordinació a nivell global".

És la sisena vegada que l'Organització Mundial de la Salut adopta aquesta mesura. 213 morts i més de 9.600 persones contagiades pel nou coronavirus. Són dades confirmades per l'organisme, mentre el virus també avança en altres països. En total han estat 19 i els últims en confirmar algun cas han estat Finlàndia, Índia, Filipines i Itàlia.

Informa: Oliver Jaén
Imatge: Vicente Bellot-Anna Romagosa

Comparteix: