Corregir els efectes del canvi climàtic, objectiu principal del pla energètic de Medi Ambient

www.andorradifusio.ad

La temperatura mitjana anual d'Andorra s'incrementa des de l'any 1950 a un ritme de 0,20 graus per dècada. El canvi climàtic afecta especialment les zones de muntanya i les precipitacions han disminuït sensiblement des de mitjan segle passat. És una de les qüestions que més preocupa, donada la dependència del sector turístic, i sobre la qual se centren les estratègies futures del pla de la comissió nacional contra el canvi climàtic.

Els territoris de muntanya com Andorra es mostren especialment sensibles als efectes del canvi climàtic.

L'augment de les temperatures, la disminució de les precipitacions i del mantell nival són conseqüències directes que ja es perceben al territori nacional.

Des dels anys cinquanta, els estudis evidencien un augment de la temperatura mitjana anual de 0,20 graus per decenni. Especialment preocupant és l'evolució a partir de l'any 1970, amb un augment de 0,36 graus cada deu anys.

A més, les precipitacions disminueixen a raó de 43,8 metres cúbics en el mateix període. La part positiva és que la massa forestal a Andorra ocupa el 40% del territori, fet que ajuda a pal·liar en part les emissions de gasos d'efecte hivernacle.

Corregir la situació és un dels punts bàsics en aquesta fase de l'estratègia del Pla nacional contra el canvi climàtic, ha destacat la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

A Andorra, més del 92% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle procedeixen del sector energètic; la major part, de la mobilitat.

En aquest sentit, el 76% d'aquest apartat correspon a vehicles i la resta a sistemes de calefacció i fons energètiques com l'electricitat.

L'estratègia conté cinc programes d'acció, que inclouen la majoria de les propostes, un 82%, dels agents implicats en el pla nacional.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

La Covid-19 posa en relleu la figura del cuidador i l'atenció domiciliària França demana a Andorra davant l'ONU despenalitzar l'avortament i acceptar la doble nacionalitat