ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La crisi de la Covid-19 ha costat 300 milions d'euros, la majoria destinats als ajuts

www.andorradifusio.ad

La crisi de la Covid ha costat 300 milions d'euros al Govern, que continuarà injectant diners sobretot a Salut. Així ho ha explicat el ministre de Finances, que assegura que la part més important se l'han endut les ajudes directes a persones i al teixit econòmic. La part sanitària entre CASS i SAAS ha representat 80 milions. 

Entre despeses directes i indirectes, el Govern ha destinat gairebé un pressupost sencer a la crisi sanitària. Més concretament, 300 milions d'euros.

Aquí s'hi sumen les suspensions temporals del contracte de treball, la implicació econòmica del Govern en els crèdits tous, la despesa sanitària i també la social. De fet, en aquest darrer apartat, el Govern hi ha destinat 5 milions d'euros més del que és habitual.

La gran majoria d'aquests 300 milions d'euros s'han destinat a ajudes econòmiques. Les suspensions temporals han costat uns 60 milions, als quals s'han de sumar els 130 dels crèdits tous.

A salut, i aquí el ministre de Finances hi engloba també la despesa de la CASS, s'hi han destinat 80 milions, 50 per a la seguretat social i 30 per al SAAS. Han sufragat, per exemple, l'increment de personal sanitari, així com les seves baixes, les vacunes o els tests.

Eric Jover ha afegit que són despeses, les sanitàries, que encara s'hauran d'allargar en el temps "per precaució". Addueix que s'han de mantenir "elements activats i unes previsions de despesa associades a possibles lleugers rebrots que podrien dificultar el nostre dia a dia". 

També ha indicat que la pandèmia va aturar les consultes no urgents al metge, que ara es recuperen i que doblen les que hi havia habitualment abans de la pandèmia.

Jover, que està acabant l'elaboració del pressupost per a l'any que ve, ha indicat que un dels ministeris que en sortirà més beneficiat serà el de Salut: "La crisi ens ha demostrat que tenir unes infraestructures sobredimensionades pel nostre país era una palanca molt important per donar un bon servei a la societat i hem de continuar en aquest sentit". 

Tot i no donar xifres concretes, també ha avançat que el que patirà una retallada important serà el d'Ordenament del Territori. 

Informa: Anna Pifarré
Imatge: Andrej Cristancho 

 

Comparteix: