ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Crisi energètica: FEDA disposa d'un pla de contingència i preveu incrementar tarifes l’any vinent

www.andorradifusio.ad

Europa té el risc de no poder disposar de prou gas aquest hivern a conseqüència del tancament de l'aixeta de Rússia per les sancions imposades per la invasió d'Ucraïna. Manca de gas implica directament escassetat d'electricitat. Vist l'augment de preus, FEDA ja té preparada una estratègia d'acció per contenir el cop.

El pla de contingència que ha preparat FEDA es desplega en tres fases, però, d'entrada, el seu director ha ressaltat que la opció més efectiva i necessària és promoure l'estalvi al màxim possible.

Precisament, la primera de les fases és aconseguir un estalvi de consum del 15%, una acció que repercuteix tant a les empreses com als particulars i que permetria reduir els desequilibris entre l'oferta i la demanda i frenar l'increment dels preus.

La segona fase se centra en gestionar la producció hidroelèctrica i reservar els recursos que té Andorra. Per una banda, guardar les reserves anuals dels llacs de muntanya que tenen estoc per cobrir el consum que necessita el país durant dos dies i, per l'altra, mantenir la cota del llac d'Engolasters al màxim per tenir més capacitat d'acció.

Per últim, també es vol gestionar la demanda i FEDA ja s'està reunint amb els grans consumidors del país, com per exemple estacions d'esquí i hotels, per pactar una reducció del subministrament. A Espanya, per exemple, s'ha decidit compensar a les indústries i empreses que voluntàriament assumeixin talls, una opció que aquí de moment no es planteja, ja que es compta amb preus més competitius i s'està donant una bona predisposició.

L'últim pas seria tallar el subministrament de forma temporal i rotatòria per zones, sense tocar els serveis essencials.

El director de FEDA, Albert Moles, explica que part de l'energia que es compra està subjecte a uns contractes vigents fins al 2030 que són un coixí de cara a l'augment de preus. Hi ha una part de la compra, però, que està subjecte a l'augment de preus dels proveïdors, que són els estats veïns, i és per això que ja es preveu un increment de tarifes per a l'any vinent. 

Moles es mostra esperançat i reitera que hi ha marge de maniobra. Ha afirmat amb contundència que la solució de tota la tensió a nivell energètic passaria perquè Rússia tornés a obrir l'aixeta i es reactivessin els fluxos de gas, tot i que segurament no es podrien tornar a recuperar, almenys de seguida, els preus més baixos que hi havia hagut fins ara. És per això que davant d'aquest escenari incert demana un esforç col·lectiu i constant molt important.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza 
Grafisme: Héctor Perna

Comparteix: