Els dentistes obriran dilluns aplicant mesures d'higiene més estrictes, tant per als professionals com per als pacients

www.andorradifusio.ad

Els dentistes obriran aquest dilluns, això sí, amb un augment de les mesures d'higiene i seguretat que, de retruc, implicarà despeses importants sobretot pel canvi continu d'equips de protecció. Des del Col·legi d'Odontòlegs ressalten que es prioritzaran els casos urgents, es protegirà també el pacient i caldrà ventilar molt bé l'espai de treball.

Des que va començar la crisi sanitària, les clíniques dentals han estat tancades excepte els odontòlegs que han fet guàrdia per atendre urgències, primerament per telèfon i si era greu, presencialment. La feina ha estat molt intensa, ja que de mitjana, s'han atès més de cent trucades al dia.

A partir de dilluns les consultes podran tornar a obrir, tot aplicant mesures d'higiene més estrictes que segurament portaran un cost afegit, ja que els equips de protecció individual s'han de canviar contínuament i cadascun té un cost d'uns vint euros.

Primerament, s'atendran els pacients més urgents, que abans de tot hauran de respondre unes preguntes. Un cop a la consulta, se'ls prendrà la temperatura, s'hauran de netejar les mans i s'intentarà que passin directament a la sala on seran atesos.

Amb això, la presidenta del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs, Celine Diet, explica que "en cap moment el pacient es podrà treure la mascareta perquè al final és la font contaminant".

Diet afegeix que una vegada el pacient estigui assegut al seient, s'haurà de glopejar amb un líquid. "Els estudis demostren que la Covid-19 no resisteix aquest glopeig, però això és momentani", destaca.

Altres mesures de seguretat que adoptaran serà que els pacients utilitzin unes ulleres de protecció i un pitet. Per la seva part, els treballadors es vestiran amb els equips de protecció individual.

Davant el problema dels aerosols, Diet apunta que es poden manipular, a més de tenir en compte que la doble mascareta i la pantalla fan de barrera. "Els aerosols al final són un problema relatiu perquè els podem controlar. Podem tancar una mica l'aigua de l'esprai perquè no hi hagi tanta contaminació", destaca.

En aquest sentit, Diet també assenyala que "aquestes caixes que es veuen a llocs com Barcelona són molt incòmodes perquè al final nosaltres necessitem tenir certa proximitat amb el pacient per veure l'espai reduït que representa ser la boca i tractar-ho correctament".

Quan els pacients marxin, és clau netejar i ventilar bé l'espai. En relació amb aquestes mesures, que ja s'han estat aplicant en les urgències, el col·legi ha elaborat un protocol d'actuació que ha rebut l'aprovació de Salut.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala

Comparteix:

Es desploma en un 80% la importació de carburants a l'abril El Col·legi de Psicòlegs es planteja donar continuïtat al servei gratuït i voluntari per als col·lectius de població més vulnerables