ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El departament de Mobilitat celebra 25 anys amb l'objectiu d'aconseguir un model més sostenible

www.andorradifusio.ad

El departament de Mobilitat fa 25 anys que va néixer davant la necessitat de millorar la xarxa viària i actualment segueix enfrontant-se a un dels principals problemes del país: la congestió del trànsit. Per això, està treballant en un nou pla de mobilitat 2030 que inclourà objectius i estratègies que s'hauran de desenvolupar. És previst presentar-lo en les properes setmanes.

A Andorra es fan més de 140.000 desplaçaments al dia, més de 65.000 dels quals a les valls centrals. Això genera problemes de congestió, també perquè el mitjà de transport més freqüent és el vehicle privat.

"Som dels països amb més vehicles per habitant del nostre entorn i, a més, tenim una sobrecàrrega anual de 4 milions de vehicles que ens visiten i transiten per aquestes carreteres. És molt important que la gent entengui que la capacitat d'absorció de la xarxa es pugui veure sobrepassada. En aquest sentit el que hem de fer és continuar apostant pel desenvolupament de la xarxa viària i, sobretot, treballar en la transició de models de mobilitat".

Víctor Filloy, ministre de Territori i Habitatge 

Aposta per fomentar el transport col·lectiu. Una estratègia que es contemplarà en el nou pla de mobilitat 2030 en què està treballant el Govern i preveu presentar les properes setmanes.

Un cop definida s'haurà d'analitzar amb els comuns, ja que s'hi poden incloure mesures referents a plans urbanístics i estratègies de millora dels aparcaments.

El text també ha de servir per concretar quin és el volum de trànsit que s'ha d'aconseguir reduir o si el transport segregat i fins i tot per cable podrien ser solucions als problemes de congestió de la xarxa.

En definitiva, el que es vol és un canvi de model de mobilitat que sigui diferenciador, un exemple a seguir i, alhora, preservi l’entorn natural.

El departament de Mobilitat es va crear el 1997

El departament de Mobilitat es va crear el 18 de juny del 1997 davant el repte d'impulsar una circulació més sostenible, millorar la seguretat a les carreteres i reduir els accidents.

Els primers anys de funcionament, estaven ubicats a l'actual edifici de la policia a Escaldes-Engordany fins que el 2006 es van traslladar a Prat del Rull, on continuen. Han passat els anys i els reptes han canviat, però des del departament segueixen treballant dia a dia per articular i integrar totes les actuacions de mobilitat. 

La commemoració del vint-i-cinquè aniversari s'ha celebrat a l'exterior de l'Espai Columba.

Informa: Judith Sáez
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix: