ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Després de diversos ajornaments, dilluns es preveu que es reprengui el judici de la causa primera de BPA

www.andorradifusio.ad

Aquest dilluns està previst que es torni a reprendre el judici de la causa primera de BPA. La darrera suspensió es va produir al gener, quan l'advocat Josep Antoni Silvestre va renunciar a defensar els seus clients, ja que no creia en la imparcialitat de la justícia. Aquests es van haver de buscar nous lletrats, que han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè consideren que se'ls va violar el dret a la defensa. I és que volien més temps per preparar-se la causa.

El gener del 2018 va començar a jutjar-se la causa primera de BPA que ha tingut un recorregut molt accidentat després de posposar-se diverses vegades. El juny passat es va reiniciar amb la declaració de Joan Pau Miquel, exconseller delegat, i Isabel Sarmiento, excap antiblanqueig.

El judici, però, va patir diverses interrupcions perquè magistrats i advocats van contagiar-se de Covid i al gener d'aquest any es va suspendre de nou. Josep Antoni Silvestre, advocat de sis acusats, entre els quals hi ha Isabel Sarmiento, va presentar la renúncia a seguir amb la defensa. Va argumentar que no creia "en la imparcialitat de la justícia andorrana" i no volia continuar sent víctima d'atacs diversos.

La decisió es va produir després que el tribunal no acceptés la recusació dels seus membres per part de Silvestre. Els clients van buscar nous advocats i aquests van demanar un temps per preparar-se la causa. Cal tenir en compte que el cas té unes 400.000 pàgines, aproximadament. 

El tribunal els va donar de marge fins a aquest 9 de maig. Els nous lletrats van demanar més temps, però no se'ls hi va concedir. Llavors van presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè consideraven que s'havien vulnerat els drets dels seus clients a tenir una bona defensa. A més, van reclamar la recusació dels magistrats de l'afer judicial, la qual tampoc se'ls hi va atorgar.

El judici es preveu que es reprengui amb el testimoni de l'excap antiblanqueig del banc intervingut. S'acusa una vintena d'exgestors bancaris d'haver blanquejat uns 70 milions d'euros del grup xinès de Gao Ping que operava a Espanya. A banda, hi ha una vintena d'afers judicials relacionats amb BPA que encara no han arribat a judici.

Informa: Pere Moliné
Locució: Laura Massegú

Comparteix: