ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Dilluns se celebren els 600 (o més) anys del Consell de la Terra

www.andorradifusio.ad

Dilluns vinent se celebren els 600 anys del Consell de la Terra. Ara bé, podrien ser 730. I és que un document del 1505 ja parla d'un òrgan amb el mateix nom i funcions molt semblants. És una de les conclusions que l'historiador Carles Gascón desgranarà el dia de l'aniversari.

El privilegi que el bisbe Francesc de Tobia atorga al poble andorrà el 1419 i que reconeix un òrgan conciliador format per 23 prohoms o caps de casa, té el seu origen documentat el 1289, un any després de la firma del segon Pareatge i que deriva del context que generen amb el pagament de la quèstia als cosenyors.

El testimoni el troba Carles Gascón en un llibre d'ordinacions del 1505 a l'Arxiu Nacional. "L'escrivà que va redactar el document identificava perfectament totes aquestes ordinacions com unes ordinacions que emanaven d'aquest Consell de la Terra. El que em porta a pensar que la primera de totes elles és la fundacional és que, a diferència de la resta, les ordinacions de 1289 estan aprovades d'una manera explícita per tots dos cosenyors", explica.

Si bé, aquest consell primerenc es reuneix per donar solucions a problemes puntuals, el privilegi del 1419 institucionalitza aquest òrgan. Gascón detalla que regularitza "aquest aplec circumstancial perquè un cop a l'any siguin escollits els representants del Consell de la Terra".

Aquest dimarts no era el dia de la conferència però Carles Gascón ha avançat algunes conclusions de l'estudi encarregat pel Consell General i que completarà en una conferència dilluns vinent quan se celebren oficialment els 600 anys de la data, un esdeveniment que s'acompanyarà d'un concert per a violí i guitarra a càrrec d'Àlex Arajol i David Sans. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares

Comparteix:

34.231.21.83