ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La direcció del SAAS reconeix que el sistema pateix pressió per la Covid, però descarta que es pugui arribar a una situació de col·lapse

www.andorradifusio.ad

L'hivern serà llarg i dur a causa de la Covid-19. Així ho afirmava aquest dimarts al matí el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, en una videoconferència organitzada per l'Empresa Familiar Andorrana. Reconeix que el sistema pateix una certa pressió per la crisi del SARS-CoV-2, però descarta que es pugui arribar a una situació de col·lapse. El protocol per fer testos als turistes estarà enllestit la primera quinzena de novembre.

Els factors claus de l'èxit davant la primera onada de la crisi del coronavirus van ser una ràpida resposta del Govern, així com la resposta de la població i l'alta capacitat del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària.

El director del SAAS, Josep Maria Piqué, ha afirmat que a hores d'ara, a l'hospital, hi ha destinats a fer front a la Covid-19 un 25% dels recursos disponibles, i espera que no s'hagin d'utilitzar tots els mitjans. En tot cas, descarta una situació de col·lapse. Creu que hi ha "un marge gran" i espera "no col·lapsar el sistema a l'hivern", que preveu "dur i llarg".

Piqué creu que cal fer una bona campanya informativa internacional per contrarestar les informacions que situen Andorra com el país més afectat per la pandèmia pel que fa al risc de contagi.

Ha recordat que les xifres que alguns mitjans forans donen obeeixen a la gran quantitat de proves que es fan a tota la població, però que la informació pot ser mal interpretada pels turistes i, de retruc, afectar l'economia del país.

Tot i que a Andorra es donaven les circumstàncies perquè l'epidèmia arribés amb la màxima intensitat, considera que l'adversitat pot accelerar un canvi de model del país i, en aquest sentit, un dels pocs sectors que poden liderar el canvi és el sanitari.

De fet, diverses empreses com ara Ology, propietària de les màquines que processen les proves TMA per detectar el coronavirus, ha mostrat interès a establir a Andorra un banc de proves. Espera que el protocol per fer proves als turistes estigui enllestit la primera quinzena de novembre.

El director del SAAS ha destacat que es treballa per crear un consorci publicoprivat, amb el vistiplau del Govern, per desenvolupar un projecte de seguretat biològica i epidemiològica.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

18.204.42.98