Diversand alerta de la por del col·lectiu LGTBIQ+ a denunciar discriminacions

www.andorradifusio.ad

El col·lectiu LGTBIQ+ pateix discriminacions en silenci perquè encara fa por denunciar. Així ho reivindica l'associació Diversand, que amb motiu del Dia de l'orgull ha preparat una marxa i diverses activitats per aquest cap de setmana. L'objectiu és conscienciar la població per detectar i aturar situacions de desigualtat el més aviat possible.

Silenci. El Govern no ha rebut queixes ni denúncies de discriminacions patides per part del col·lectiu LGTBIQ+ en els darrers mesos però segons Diversand aquestes situacions continuen existint, amb un gran patiment al darrere.

L'associació atén casos però són tan sols la punta de l'iceberg i recalca que és molt necessari que surtin a la llum. Una situació ben diferent a territoris propers com Catalunya, que sí que tenen constància d'un augment de casos, en part, per una conscienciació més gran. 

"Ens han arribat casos d'assetjament escolar però quan la persona ha canviat d'escola o ja és gran. Denunciar-ho en el moment que passa és difícil perquè a Andorra tothom vol passar desapercebut i costa molt dir què t'està passant perquè tots ens coneixem. Per això és tant important treballar des de l'educació. Hem de ser conscients que no s'han de normalitzar certes situacions".

Rocío Soler, presidenta de Diversand

Justament, la cap d'àrea de Polítiques d'Igualtat, Mireia Porras, es mostra preocupada davant la manca de denúncies rebudes per part d'aquest col·lectiu perquè afirmen que les desigualtats i les discriminacions no han desaparegut i continuen existint. Cada any solen atendre uns cinc casos i animen les persones que en pateixen que acudeixin al servei, que ofereix una atenció multidisciplinària

"El primer que fem és l'acollida, que consisteix en una entrevista on la persona explica la seva història i la seva situació. Després es fa un diagnòstic on es recull tot allò que aquella persona pugui necessitar i se li ofereix, tot i que és la persona la que decideix què vol fer i què no. S'ofereix, per exemple, seguiment psicològic i un acompanyament jurídic i social. És un acompanyament integral de la persona. Un procés que pot durar entre un un  i dos"

Mireia Porras, cap de l'àrea de Polítiques d'Igualtat

Per fer créixer molt més la conscienciació Diversand ha preparat per divendres i dissabte un programa ben farcit d'activitats amb obres de teatre, concerts i una marxa al carrer. Precisament durant aquest mes s'estan celebrant manifestacions i desfilades amb motiu de l'Orgull arreu del món.

Tot i una creixent sensibilització, continuen havent-hi discursos d'odi i abusos molt greus. Una mostra recent és l'atac terrorista que va haver-hi la nit de divendres a un bar regentat pel col·lectiu i altres locals de la capital de Noruega que va causar dues víctimes mortals i una vintena de ferits.

L'entitat ILGA-Europe també denuncia la manca de drets que es pateixen i, per exemple, demana que s'investigui la repressió policial de la Pride d'Istanbul, a Turquia. 

Diversand recalca que prevenir i aturar les discriminacions contra el col·lectiu LGTBIQ+ és responsabilitat de tothom.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho-Arxiu RTVA

Comparteix:

Els fallaires d'Ordino planten el mai abans de la revetlla de Sant Pere Repunt de l'ocupació hotelera per Sant Joan