ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Diversand demana suport institucional al col·lectiu trans i la cobertura de les operacions

www.andorradifusio.ad

La realitat trans va molt més enllà de la corporalitat i està lligada a la identitat de gènere. És per aquest motiu que les operacions quirúrgiques necessàries en alguns casos s'han de desvincular totalment de la cirurgia estètica. Així ho constata Diversand, que reivindica que s'ha de defugir de les etiquetes i tenir la voluntat d'informar-se i conèixer altres realitats.

L'associació Diversand, que abraça el col·lectiu LGTBIQ+ del país, exposa que una part del col·lectiu trans necessita operar-se perquè no se sent a gust amb el seu cos, però no tothom segueix un mateix patró.

Segons la presidenta de l'entitat, Rocío Soler, "moltes vegades aquesta incomoditat que té la persona trans i aquest malestar amb el seu cos és perquè al final la societat cada dia et recorda que ets diferent i que no encaixes. Però una persona que potser ha viscut en un entorn i una societat oberta i té una autoestima forta potser no necessita fer tant de canvi. És un procés molt personal".

És per aquest motiu que l'entitat reivindica l'educació en diversitat. L'associació dona suport a les campanyes de recollida de fons per a operacions relacionades amb la identitat de gènere que han sorgit a títol personal, però recalca que cal un suport institucional i cobertura per part de la seguretat social.

La majoria de persones que ho desitgen marxen a l'estranger, tot i que ja hi ha un especialista al Principat que realitza algunes intervencions.

Paral·lelament, una de les principals lluites és la regulació del canvi de nom sense que s'estableixin requisits. Soler posa en dubte "quins requisits poden haver-hi". "Qui sap qui soc jo? Es parla molt des de fora sense haver escoltat els mateixos interessats i interessades".

Soler considera que és responsabilitat de tots tenir voluntat de conèixer i posar-se més en el lloc de l'altre.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Xabier Moreira
Locució: Tatiana Navarro

Comparteix:

34.232.51.240